Otogazda dünya ikincisi olduk lüks oto sahibi ‘utanmayı’ bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Otogazda dünya ikincisi olduk lüks oto sahibi ‘utanmayı’ bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2011 00:00

Türkiye’de LPG pazarının büyüklüğü 3.7 milyon tona ulaştı. Bunun yüzde 68’inin otogazda kullanıldığını belirten Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu, “2.8 milyon otogazlı araç ile dünyanın 2’nci, Avrupa’nın ise birinci büyük otogaz pazarı konumundayız. Lüks oto sahipleri de artık istasyonlarımıza gündüz de giriyor” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de LPG pazarının büyüklüğü 3.7 milyon tonu ulaşırken, otogazlı araç sayısı da hızla artıyor. Türkiye’nin otoaz pazarında dünya 2’ncisi olduğunu açıklayan Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu, “3.7 milyon tonluk pazarın yüzde 28.5’i tüp gaz, yüzde 68’i otogaz, geri kalan yüzde 3.4’ü ise dökme gaz olarak kullanılıyor. Türkiye’de 15 milyona yakın ev ve işyeri LPG kullanıcısı, 20 binin üzerinde dökme gaz müşterisi bulunuyor. 2.8 milyon otogazlı araç ile dünyanın 2’nci, Avrupa’nın ise birinci büyük otogaz pazarıyız” dedi.
Bayi sayısı 20 bin oldu
Son 15 yıldır büyük gelişme gösteren otogaz pazarını değerlendiren Yağız Eyüboğlu, şunları söyledi: “Türkiye LPG sektörü 67 lisanslı dağıtım şirketi, 20 bine yakın tüpgaz ve otogaz bayisi, 30 bini bulan tali bayisi, 50 bin adede ulaşan dağıtım araç sayısı, Ticaret ve Sanayi Odalarına kayıtlı 45 bine yakın işvereni bünyesinde bulunduruyor. Eskiden lüks araç sahipleri otogaza geçtiğini belli etmemek için istasyonlarımıza gece uğrardı. Şimdi utangaçlık bitti.”
AB kullanımı artıracak
Avrupa’da LPG’yle ilgili bir çok araştırma yapıldığını anlatan Yağız Eyüboğlu, şöyle konuştu: “Kara, demiryolu, deniz ve hava ulaşımının ayrıntılı olarak incelendiği bir raporda, karbon emisyonlarını 2020 yılına kadar yüzde 20, 2050 yılına kadar yüzde 80 ile yüzde 95 oranında azaltmayı hedefleyen Avrupa ülkeleri için bir yol haritası oluşturuluyor. Emisyon azaltışları dışında, enerji tasarrufunun yüzde 20, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji karışımındaki kullanım oranlarının da yüzde 20 artırılmasını hedefleniyor. Avrupa Birliği, 2020 yılına kadar otogaz kullanımını 3 kat arttırmayı amaçlıyor, bunun için teşvik edici adımlar atıyor.”
16 ülkeye ihracat var
Aygaz Doğal Gaz şirketiyle faaliyet gösteridekileri sektörde ürün portföyünü çeşitlendirdiklerini belirten Yağız Eyüboğlu, şöyle konuştu: “Satışlarımızı yaklaşık iki katına çıkartırken, ciromuzu yüzde 75 büyüttük. 81 ilde 3 bin 200’den fazla tüpgaz bayisi ve otogaz istasyonu ile hizmet veriyoruz. Ayrıca 16 ülkeye gaz aletleri ihracatı yaparak, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika pazarlarında da faaliyet göstermekteyiz.”

Haberin Devamı

Avrupa’da kapalı otopark yasağı yok

Haberin Devamı

LPG’li otomobillerin önündeki en büyük sorunun kapalı otoparklar olduğunu vurgulayan Yağız Eyüboğlu, “Dünyada pek çok ülkede emniyet valfi olan otogazlı araçların kapalı otoparklara girilmesine izin veriliyor” dedi.

Otogaz kullanımı teşvik edilmeli

TÜRKİYE’nin enerji havuzunda LPG’nin stratejik önemi olduğunu vurgulayan Yağız Eyüboğlu, sektörün desteklenmesi için bazı önerilerde bulunarak bunları şöyle sıraladı:
Çevreci bir yakıt olarak otogaz kullanımı teşvik edilmelidir.
Aracını otogaza dönüştüren tüketicilere dünyada pek çok ülkede olduğu gibi, dönüşüm sistemi bedelinin bir bölümü devlet tarafından geri ödenmeli.
Otoyollarda, OGS sistemi kullanan otogazlı araçlara geçiş ücretlerinde indirim yapılmalı.
İDO deniz araçlarını kullanamayan otogazlı araçların mağduriyeti hafifletilebilir.
Bakanlık, karayollarında kullanılan enerji türlerinde, alternatif yakıtlar için hedef rakamlar ilan edebilir. * LPG kullanan ya da çevresel olumsuz etkileri yüksek yakıtlardan LPG’ye dönüşüm yapan i şletmelere vergi indirimleriyle teşvik sağlanabilir.

Haberin Devamı

Denizyolu ticaretiyle satışı arttı

SON dönemlerde pazarın hızla büyüdüğüne işaret eden Yağız Eyüboğlu, sektörle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Otogaz sektöründe intifa sözleşmelerini 5 yılla sınırlayan düzenleme, 18 Eylül’de yürürlüğe girdi. Bu çalışmaların ilk sonuçlardan biri, Ortadoğu’ya kara yoluyla yaptığımız LPG ihracatına, denizyolu ticaretini ekleyerek satış hacmimizi büyütmek oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!