Otomotivde ‘zam’ sesleri

Güncelleme Tarihi:

Otomotivde ‘zam’ sesleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2015 09:50

İÇERİDE siyasi belirlisizlik, erken seçim ve terör olayları dışarıda ise Fed’in eylül veya aralıkta faiz artırımana gideceği beklentisiyle kurlarda yaşanan hızlı artış en çok otomotiv pazarını etkileyecek.

Haberin Devamı

Doların 3 TL’ye, Euro’nun ise 3.30 TL’yi bulmasıyla birlikte otomotiv sektöründe ‘zam’ kaçınılmaz oldu. Eylül ayıyla birlikte elinde fazla stoğu olmayan en az yüzde 5 ila 10 arasında bir zam yapmak zorunda kalacak. Hatta kurla satış yapan bazı markalar şimdiden yüzde 5 zammı işleme koydu bile. Yani yılın ilk 7 ayında yüzde 50’ye yakın büyüyen, ağustos ayında da ‘zam gelecek’ endişesiyle satışlardaki artışı devam ettiren otomotiv sektöründe son 4 ayda önemli kayıplar yaşanabilir.

4 AY ZORLU OLACAK

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce de otomotiv pazarının 2015 yılında ağustos ayına kadar beklentilerin bir miktar üzerinde geldiğini, ancak yılın kalan kısmının çok kolay olmayacağını söyledi. Erce, bu yılın ilk 7 ayında yaklaşık yüzde 50 büyüyen otomotiv pazarı için senenin geri kalan kısmının biraz daha belirsiz göründüğünü ifade etti. Erce, “Bundan sonra ağustos ayının da geçtiğini düşünürsek, ‘Eylülün başından itibaren daha zorlu bir süreç bekliyor’ düşüncesiyle şu ana kadar, özellikle de senenin ilk 6 ayı daha öngörülebilir değerlendirildi herkes tarafından. İstanbul Autoshow fuarımızın da olumlu etkisini yaşadık. Dolayısıyla bu sene beklentilerin bir miktar üzerinde pazarla ağustos ayına kadar geldik. Ama bundan sonra yılın kalan kısmının çok kolay olacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

900 BİNİN ALTI

2015 yılı için otomotiv pazarı tahminlerinin 900-950 bin arasında olduğunu aktaran Erce, erken genel seçimle birlikte pazarın 900 bin civarına, hatta bunun bir miktar altına kayabileceğini dile getirdi. Hayri Erce, daha öngörülebilir değerlendirilen yılın ilk döneminde “Fed faiz artırmaya başladığında veya seçimlerin tekrarı söz konusu olursa kurlar artabilir, faiz yükselebilir” düşüncesiyle satışların bir miktar öne çekildiğini aktardı. Otomotiv pazarındaki satışlarda 7-8 ayda baz etkisiyle bir artış yaşandığını ve bunun etkisiyle bu senenin zaten olumlu kapanacağını belirten Erce, “Ama senenin son çeyreğinde zor bir süreç bizi bekliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!