Bu vergiyi ödemeyen yolda kalıyor!

Güncelleme Tarihi:

Bu vergiyi ödemeyen yolda kalıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2016 11:09

Otomobil sahibi olmaya karar verdiniz. Peki, hangi vergileri nasıl ödemeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Otomobil satın alırken vergilerini de göz önünde bulundurarak karar vermek gerekiyor. Otomobil sahibi olmaya karar verdiğinizde üç çeşit vergi ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bunlardan ilki aracın motor ve silindir hacmine göre hesaplanan özel tüketim vergisi. Araç motorunun hacim ve silindir özellikleri yükseldikçe ÖTV oranları da aynı oranda artıyor. Motor hacmi yüksek olan lüks araçlarda vergi yükü yüzde 170'lerin üzerine kadar çıkabiliyor. Binek araçlarda ise bu oran yaklaşık olarak yüzde 60'lar civarında.

Katma değer vergisinde yüzde 18 olan bedel otomobilllerde de geçerli. Bu iki vergi, araç alımında peşin olarak ödeniyor. Motorlu taşıtlar vergisinin ise bir kısmı peşin olarak araç alımında ödenirken, araç sahibi olduktan sonra ise her yıl iki taksit şeklinde düzenli olarak ödenmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNİ UNUTMAYIN!

Bu vergiyi ödemeyen yolda kalıyor

Motorlu taşıtlar vergisi yani MTV, bazı istisnai durumlar dışında her araç sahibinin ödemesi gereken bir vergi türü. Aracın trafik siciline kaydettirilmesi ile başlayan vergi mükellefiyeti, araç yılın ilk 6 ayı içerisinde alınmış ise ilk yarıyıl başında, yılın son 6 ayında alınmış ise ikinci yarıyıl başından itibaren ödenmeye başlanır.

Ocak ve Temmuz ayları olmak üzere yılda iki kere ödenen MTV, ödeme tarihini geçirmeniz durumunda fazie girecektir. Borçlu olduğunuz tutarın üzerine her ay yüzde 2.5 oranında gecikme faizi uygulanır. Eğer araç sahibiyseniz ve şimdiye kadar hiç ödeme yapmadıysanız Maliye Bakanlığı tarafınıza özel düzenlediği bir yazı gönderir. Buna rağmen eğer ödeme yapılmazsa bankalarda mevcut olan hesabınızdan vergi ödemesi alınır. Bunun yanında araca vergi dairesi tarafından haciz konularak araç bağlanabilir. Vergiyi ödeyene kadar aracınızın haczi devam eder.

Motorlu taşıtlar vergisi aracın cinsine, motor ve silindir hacmi gibi teknik özelliklerine göre hesaplanır. Kanunda belirtilen tarifelerde aracın cinsine göre belirlenen tutarın ödenmesi gerekir. Eğer aracınızın MTV tutarını bilmiyorsanız vergi dairesine giderek veya vergi dairesinin internet sitesinden araç bilgilerinizi sisteme girerek ödemeniz gereken tutar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!