Otellerden ‘her şey dahil’ atık toplayacak, 25 milyon dolara elektrik üretecek

Güncelleme Tarihi:

Otellerden ‘her şey dahil’ atık toplayacak, 25 milyon dolara elektrik üretecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2012 21:01

Elektrik taahhüt sektöründe faaliyet gösteren Orge Enerji Sistemleri, Antalya Belek bölgesindeki 50 otelin organik atıklarından elektrik üretmeye hazırlanıyor. 50 otelden bir günde 120 ton organik atığı, 25 milyon dolara kurduğu tesislerde işleyerek, enerjiye dönüştürecek Orge, elektriği EPDK lisansıyla devlete satacak.

Haberin Devamı

ELEKTRİK taahhüt sektöründe 47 yıldır faaliyet gösteren Orge Enerji Sistemleri, Antalya Belek bölgesindeki 50 otelin organik atıklarından elektrik üretmeye hazırlanıyor. 50 otelden bir günde toplanan 120 ton organik atığı, 25 milyon dolara kurduğu tesislerde işleyerek, enerjiye dönüştürecek Orge, ürettiği elektriği de EPDK lisansıyla devlete satacak. Orge Enerji Sistemleri Genel Müdürü Nevhan Gündüz, otellerde “herşey dahil” özelliği nedeniyle çok fazla atığın ortaya çıktığını, bu nedenle ilk önce otelleri tercih ettiklerini söyledi. Gündüz, “İlk etapta 120 ton organik atıktan 3 megavat elektrik enerjisi elde edeceğiz. Önümüzdeki 5 yıl içinde 30 megavat elektrik üretimine ulaşacağız. Yaptığımız yatırımın tümünü 3-4 yıl içinde karşılayacağız” dedi.
Otellerle başlıyor
2010 yılında çıkarılan Yenilenebilir Enerji Kanunu’na göre, devlet biyokütleye dayalı üretim tesisinde elde edilecek enerjiye kilovat saat başına 13.3 dolar/sent alım garantisi veriyor. Ancak bunun için EPDK lisansı gerekiyor. EPDK lisans verdiğinde, tesis en yakın orta gerilim hattına bağlanıyor ve hatta gönderilen enerji miktarı kadar devlet ödeme yapıyor. Yasa çıkmadan önce satın alma garantisinin 8 dolar/sent olduğunu, ancak rakamın 13.3 dolar/sente çıkmasıyla bu işin daha kârlı bir hale geldiğini belirten Nevhan Gündüz, şunları söyledi: “Bu iş dünyanın en kârlı işi olmayabilir ancak dünyanın gitmek istediği nokta bu. Bu projelerin çoğu önümüzdeki dönemde hayata geçecek. Biz de elektrik sektöründeki tecrübemizden dolayı bu sisteme yöneliyoruz. İlk projemiz otellere yönelik ‘Antalya Otelleri Mutfak Atıkları Projesi’ olacak. Proje kapsamında 50 otel var. Bu 50 otelden tek seferde atık toplayacağız. Önü çok açık bir proje. İşi bu proje ile kuracağız. Ne kadar ilave alırsak o kadar büyüyecek. Özel sektörden de çöp toplamaya başlayacağız.”
Gübre ve elektrik
Otellerden topladıkları organik atıkları bozundurma yöntemiyle hem elektrik enerjisi hem de gübreye dönüştüreceklerini anlatan Nevhan Gündüz, şöyle konuştu: “Organik atıktan elektrik üretirken 4 gelir kaynağı var. İlki ve en önemlisi elektrik. İkincisi, atıklardan gelen tekrar geri kazanabilen plastik, karton, cam, kağıdın toplanması ve satışı. Gübreyi de varil varil satacağız. Bunun yanında karbon kredi kontratlarını da satacağız. Giderlerimizi ise yatırım ve işletme maliyeti ile otellere atıklar için ödenenler oluşturacak. Önümüzdeki 5 yıl içinde 30 megavata çıktığımızda yaptığımız yatırımı da karşılamış olacağız.”
Wal-Mart’tan elektrik
12 yıldır işbirliği ortaklığı yaptıkları Alfa Gama’nın da perakende devi Wall Mart’ın atıklarını elektriğe dönüştürdüğünü kaydeden Gündüz, “Teknolojimize çok güveniyoruz ve ‘nasıl yapacaksınız’ diye soranlara Wal-Mart örneğini gösteriyoruz. Bu işbirliği kapsamında Türkiye ve çevre ülkeler bize bağlı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Taahhütte yurtdışına açılıyor

Haberin Devamı

NEVHAN Gündüz, şu bilgileri verdi: “Hem devlete hem de özel sektöre elektrik taahhüt işleri yaptık. Toplamda 2 milyar dolarlık bu projelerin, 300 milyon dolarlık elektrik taahhüt projelerini biz gerçekleştirdik. 300 kişilik bir ekibimiz var. 2012’de yurtdışında da elektrik taahhüt projelerine imza atmayı planlıyoruz. Irak’ta çok uluslu bir konsorsiyumun yapacağı bir sağlık kompleksinde yaklaşık 30 milyon dolarlık elektrik işlerini üstleneceğiz. Yurtdışındaki ilk projemize Irak’la başlayıp, Türk miteahhitlerinin bulunduğu bölgelere açılmayı planlıyoruz. Yurtdışı planlarımız ve atıklardan elektrik üretme projelerimiz hayata geçtiğinde 10-12 milyar dolar büyüklüğü olan elektrik taahhüt sektöründen yüzde 5 pay almayı hedefliyoruz. 3 yıl içinde bu rakama ulaşabiliriz.”

Haberin Devamı

İnşaat maliyetinin yüzde 15’ini kapsıyor

ELEKTRİK taahhüt sektörü hakkında da bilgi veren Nevhan Gündüz, inşa edilecek bir binanın ya da fabrikanın kamera sistemlerinden, yangın algılama sistemlerine, ışıklandırma ve otomasyonundan kartlı geçiş sistemlerine kadar tüm elektrik işlerini kapsadığını söyledi. Elektrik işlerinin inşaat bütçesinden yüzde 15 pay aldığını belirten Gündüz, “Fabrikalarda ise yüzde 12-13 maliyeti oluyor. Çünkü fabrikalarda dekorasyona yönelik alanlar az olsa da, güçler daha yüksek olduğu için maliyet de yükseliyor. Maliyetler isteklere göre değişiyor. Elektrik işlerinin yoğunluğu arttıkça, genel bütçeden aldığı pay da artacaktır. Önümüzdeki dönemde bu yüzde 12-15 payın yüzde 20’lere kadar çıkacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Alışveriş merkezinde 35 bin LED aydınlatma

KONUT ve alışveriş merkezi gibi projelerin de elektrik işlerini yaptıklarını kaydeden Nevhan Gündüz, şunları anlattı: “Son olarak Antakya’daki Prime Mall projesinin elektrik işlerini yaptık. Yatırımcı 5 ay önce açtı ve biz de o yoğun periyodda yer aldık. Bu projede 35 bin noktalı LED aydınlatma yaptık. Çok uzun mesafelerden de görünebilir ve değiştirilebilir bir sistem hazırladık. Projenin dışında giydirme cam var, bu camın arkasında LED ışıklar bulunuyor. Geliştirdiğimiz yazılımla, istediğimiz yerden LED ışıklarla ne tür bir animasyonun olacağını belirleyebiliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!