Otel odasında tuvalet yoksa acenta tazminat ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Otel odasında tuvalet yoksa acenta tazminat ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 1998 00:00

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

TÜRSAB, tatilcilere sigorta uygulaması başlatıyor. Seyahat acentasının sorumsuzluğu yüzünden yurt dışında ortada kalan tatilciler artık, tüm masraflarını sigorta şirketine karşılatabilecek. Örneğin, kalınan odada vaadedilmesine rağmen tuvalet, banyo yoksa yüzde 25, balkon yoksa yüzde 10 ücret iadesi alınabilecek.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), tatili zehir olan müşterilerin baskısına dayanamadı, sonunda kapsamı kısıtlı da olsa bir sigorta uygulamasını başlattı. Bu sigorta sayesinde acentanın sorumsuzluğu yüzünden yurt dışında ortada kalan ya da otel ve havaalanlarında sefil olan tatilciler, bundan böyle tüm konaklama, gezi ve dönüş masraflarını sigorta şirketine karşılatabilecek. Ayrıca, acenta ve tesis işletmelerinin yurt içinde yıldız oyunu, sorumsuz rehber, çifte rezervasyon, farklı yerde konaklatma gibi tatili zehir eden uygulamalarında da tüketici, tatil bedelinin bir kısmını geri alma hakkına kavuşabilecek.

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, vaadettiğinin dışında farkı bir yerde konaklama yaptıran acenta, 10 kilometreye kadar olan mesafedeki uzaklık için tatil bedelinin yüzde 10'unu, 10 kilometreden sonrası için yüzde 25'ini geri ödeyecek.

Tüketici, vaadedilen odadan başka bir odada konaklatılması durumunda, kat değişikliği için yüzde 5, otel odası yerine apart verildiyse yüzde 10, tek yatak yerine çift yataklı odaya verildiyse yüzde 20, tek yataklı yerine üç yataklı odada konaklatılırsa yüzde 25 talep edebilecek. Ayrıca, aynı aileden olmayan kişilerce konaklatılma zorunda bırakılanlar ise tüm bu indirimlerin üzerinden yüzde 5 daha fazla alabilecek

Vaadedilenin dışında, odada banyo ve tuvalet olmaması halinde, yüzde 25, manzara ya da balkon bulunmaması durumunda yüzde 10, ısıtma ya da soğutma sisteminin çalışmaması durumunda ise yüzde 20 iade talep etme hakkı bulunuyor.

Tesiste, temizlik hizmetinin yetersiz olması halinde yüzde 10, olmaması durumunda ise yüzde 20 iade talep etme hakkı getirilen tüketiciler, yaz aylarında açık yüzme havuzunun kullanılamaması durumunda yüzde 25, kış aylarında kapalı yüzme havuzunun kullanılamaması durumunda, tur bedelinden yüzde 30 iade alabilecek.

Mevsiminde plaj ya da kar kayağı olmaması durumunda yüzde 30 iade alabilecek olan tatilciler, yemeklerin üç çeşittern az ya da yetersiz olması durumunda da tur bedelinin yüzde 20'sini geri alabilecek. Rehber olmadığı taktirde, turun özelliğine göre yüzde 15 ile yüzde 40 oranında iade talep edebilecek olan tüketiciler, ulaşımın 4 ile 6 saat arasında gecikmesi durumunda yüzde 5, 6 saatten fazla gecikmede ise tatilin bir günlük bedeli geri alınabilecek.

GERİ DÖNÜŞ SİGORTASI

TÜRSAB'ın başlatacağı bir diğer uygulamada, geri dönüş sigortası... Yurtdışı gezilerde seyahat acentalarını tercih eden yolcular artık, geri dönüşlerini garanti altına alınacak. Bu sigortayla acentalar, müşterilerinin turu tamamlayıp geri dönüşlerini sağlamakla yükümlü kılınıyor. Aksi taktirde, Turizm Bakanlığı veya TÜRSAB sigortacıya ihbar etme yetkisi ile teminatı devreye sokacak. Sigortacı, sigortalı tatilcilerin turlarını tamamlamaları konusunda ihbar anından turun bitiş tarihine kadar olan konaklama bedellerini ödemek, paket içinde yer alan şehir turu benzeri hizmetleri, konaklama yerinden havaalanı veya diğer ulaşım araçları kalkış noktaları arasında transferlerini ve tur paketinin içinde yer alan şekliyle geri dönüş seyehatlerini organize ve temin etmekle sorumlu kılındı.

Tatilciye iade oranları

Farklı otele gönderilirse: Yüzde 10-25

İstemediği odada kalırsa: Yüzde 5-25

Odanın dekorasyonu kötüyse: Yüzde 10-30

Tuvalet, banyo yoksa: Yüzde 25

Otel temiz değilse: Yüzde 10-20

Dağ otelinde kayak yoksa: Yüzde 30

Deniz kıyısında plaj kirliyse: Yüzde 15

Yemekler üç çeşitten azsa: Yüzde 20

Restoran, eğlence yeri yoksa: Yüzde 10-30

Tur hizmetleri yetersizse: Yüzde 10-40

Ulaşım gecikirse: Yüzde 5-1 günlük ücret

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!