Otel odası 600, kira 4 bin dolar, Nijerya’da ekmek var

Güncelleme Tarihi:

Otel odası 600, kira 4 bin dolar, Nijerya’da ekmek var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2010 00:00

Afrika seyahatinin ilk durağı olan Nijerya’nın başkenti Abuja’da otellerde oda fiyatlarının 600 dolar, kiraların da 4 bin dolar olduğunu öğrenen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk işadamlarını Nijerya’ya yatırıma çağırdı. Çağlayan, “Burada herkese ekmek var” dedi.

Haberin Devamı

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, 4 günlük Nijerya, Gana ve Ekvator Ginesi’ni kapsayan seyahatinin ilk durağı olan Nijerya’nın Başkenti Abuja’da temaslarına başladı. Beraberindeki 103 işadamıyla birlikte gittiği Nijerya’daki ilk gününde otellerdeki oda fiyatlarını ve kiraları öğrenen Çağlayan, Türk işadamlarına “burada herkese ekmek var” diyerek, Nijerya’ya yatırım çağrısında da bulundu.
Petrolde 8’inci
Gezisinin ilk gününde Nijerya’da yerleşik Türk işadamlarıyla biraraya gelen Çağlayan, “Afrika stratejimizde barter yoluyla ticaret yapmak da var. Petrol karşılığı iş yapmanın önünü açmak istiyoruz. Ayrıca, Off-set anlaşmaları da hedefliyoruz. Nijerya dünyanın en büyük sekizinci petrol ihracatçısı konumunda. Benzeri anlaşmaları Angola, Gana ve Ekvator Ginesi ile de yapmak istiyoruz” diye konuştu. Nijerya’nın ihracatının yüzde 95’i petrol olmak üzere, toplam 47 milyar doları bulmasına karşın, ithalatının ise 32 milyar dolar seviyelerinde kaldığına da dikkat çeken Çağlayan, “Burada otel, turizm, müteahhitlik ve hizmet sektörlerinde yatrırmlara büyük ihtiyaç var. Türk firmaların bu alanlarda yoğunlaştığı taktirde Nijerya’ya gelen herkese ekmek var” dedi.
Oda 600, kira 4 bin dolar
Nijerya’nın ciddi yatırımlara ihtiyaç duyduğuna da dikkat çeken Çağlayan, şöyle konuştu: “Kaldığımız otelin gecesi, 600 dolar. Burada belli standartlardaki evlerin kiraları ise 4 bin dolardan başlıyor ve 3 yıl peşin isteniyor. Bu alanlarda yatırım yapmak, Türk firmaları için önemli bir gelecek vaad ediyor. Bu ülkede 193 bin kilometre yol var. Ancak, petrol ülkesi olmalarına rağmen bunun sadece 30 bini asfalt. Her yıl 10’ar milyar dolarlık altyapı yatırımı planlıyorlar. En hızlı büyüyen sektör inşaat ve enerji olacak. Bu ülkede 4 bin megawatt kurulu güç var. Ciddi anlamda enerji yatırımı gerekiyor ve bunun da planlanlarını yapıyorlar. Yeterli alt yapı olmadığı için sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor. Nijerya’da görevli dış ticaret müşaviri ev tutmak istediğinde korkunç kira bedelleriyle karşılaştı. Geçici görevli olduğu için otelde oda tuttu. Uzun süreli sözleşme olmasına rağmen gecesi için ödenen bedel bile 200 doları buluyor. Burası, Türk firmalarının süratle otel  ve ev yapması gereken bir yer. 3 yıllık ev kirasıyla evin maliyetini  çıkarırsınız. Burada, müteahhitlere, müşavirlere, herkese iş var.”

Haberin Devamı

Afrika’nın parlayan yıldızı

Haberin Devamı

ZAFER Çağlayan, dün sabah düzenlenen İş Forumu’nda da Nijerya’yı yıldızı parlayan ülke olarak tanımlayarak, şöyle konuştu: “Bir ülke sadece petrol ihraç ederek gelişemez. Sanayi, ticaret ve hizmet sektörüne de yatırım yapması gerekir. Bizde zamanında elektrik kesintileriyle, yokluklarla uğraştık. Refah düzeyimizi bir türlü oturtamadık. Ancak bugün özel sektörün marifetiyle dünyanın 15’inci, Avrupa’nın 6’ıncı büyük ekonomisi olduk” şeklinde konuştu. Çağlayan, konuşmasında ayrıca şunları da söyledi: “Nijeryalılar bunun farkında mı bilmiyorum ama biz 7 saat uçuş uzaklığından ekonomik gelişiminizi izliyoruz. Bunları hoşunuza gitisin diye değil, bakanlığımın ve şahsımın tespiti olarak söylüyorum. Nijerya’nın bugününe değil geleceğine yatırım yapmak istiyoruz. Türkiye ve Nijerya gelecek 10 büyük ülkesi arasında yer alacak. Bundan birlikte yararlanmalıyız.”

Haberin Devamı

8 yıldır bitmeyen yatırım

NİJERYA’da ilk inşaat işini alan firmalardan biri olan Ekşioğulu İnşaat’ın Nijerya Genel Müdürü Muzaffer Çınar, “2002’de Katura Bypass Projesi’ni üstlendik. 133 milyon dolarık iş, 200 milyon dolar oldu. Ancak dokuz yılda yüzde 50’si bitirilebildi” diye konuştu. Nijerya’da eskiden Türkiye’de olduğu gibi plansız, bütçesi olmayan işleri ihale etiklerini söyleyen Çınar, “Kredi de buluyoruz, o da ama onaylanmıyor. Nijerya’da yatırım yapmak isteyenlerin bu noktaları da gözönünde bulundurmaları gerekiyor” dedi. Ülkede 16 yıldır faaliyet gösteren, elektrik ekipmanları satan Akay Elektrik’in Genel Müdürü Öner Güner, “Türkiye’nin ihracatının neredeyse yarısını biz gerçekleştiriyoruz. Fazla sorun yaşamıyoruz. Bunun da nedeni akreditif beklemeden iş yapıyoruz. Yeni teknolojileri getiriyoruz. Şu an 37 farklı noktada kurulum yapıyoruz. En önemli sorun doğru dürüst master planlarının olamaması” dedi.

Haberin Devamı

Telefon hatları çalışmıyor cep devrede

TÜRKİYE’nin Nijerya Büyükelçisi Ali Rıfat Köksal, Nijerya’da iş yapan Türk işadamlarına yönelik yaptığı konuşmasında Nijerya için “Afrika’nın en büyük ikinci ekonomisi, ama aynı zamanda da en fakir ülkesi” değerlendirmesinde bulundu. Zaman zaman elçiliğe ulaşılamadığı yönünde şikayet aldıklarını da belirten Köksal, “Bize ulaşamamanız normal. Sabit telefon hatları iki yıldır düzgün çalışmıyor. Cep telefonları, elçiliğin numaraları oldu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!