Osmanlı-Körfezbank evliliği tamam

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı-Körfezbank evliliği tamam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2001 14:02

Osmanlı Bankası ve Körfezbank'ın birleşme operasyonu tamamlandı. 31 Ağustos tarihinde Körfezbank'ın tabelası inecek ve Osmanlı Bankası açısından da yeni bir dönem başlayacak.

Osmanlı Bankası Murahhas Üyesi ve Birleşme Komitesi Başkanı Aclan Acar, Osmanlı Bankası Genel Müdürü Turgay Gönensin ve Doğuş Grubu İcra Komitesi Üyesi Hüsnü Akhan, Birleşme Komitesi üyeleriyle bir bilgilendirme toplantısı düzenlediler.

Aclan Acar, Cumhuriyet döneminde yaklaşık 80 bankanın faaliyetini durdurduğunu veya birleştiğini, bunların genelde mecburiyetten kaynaklandığına dikkat çekerek, ''Osmanlı ve Körfez'deki birleşmenin farkı serbest iradeyle ve kontrol altında yapılmış olması'' dedi.
KÖRFEZBANK TARİH OLDU
1988 yılında kurulan Körfezbank'ın hisselerinin tamamı Doğuş Grubu'na ait bulunuyordu. Nakit yönetimi, proje ve dış ticaret finansmanı, yatırım bankacılığı, risk yönetimi ve özel bankacılık gibi alanlarda uzmanlaşan banka, Türkiye'deki 9 şubesinin yanı sıra Bahreyn'deki off shore şubesi ve Dublin'deki finansal hizmetler şirketi aracılığıyla faaliyet gösteriyordu. 2001 yılı başından beri Maçka Palas'taki yeni genel müdürlük binasında hizmet veren Körfezbank, son olarak PTT ile yaptığı işbirliği kapsamında online çalışan 406 posta merkezini, kendi tahsilat sistemine entegre etmişti.


Türk bankacılık sektöründe daha birçok birleşmenin yaşanacağını anlatan Acar, ''Biz Doğuş Grubu olarak öncülük yaptığımıza inanıyoruz'' diye konuştu.

Başarılı ve örnek bir birleşme süreci gerçekleştirdiklerine işaret eden Aclan Acar, arzu eden kişi ve kuruluşlara da bununla ilgili bilgi ve tecrübeleri aktarmaya hazır olduklarını söyledi.

Osmanlı Bankası ve Körfezbank birleşmesini daha önce düşündüklerini, ancak, birleşmelere engel oluşturan yasal düzenlemeler nedeniyle beklediklerini ifade eden Acar, bu yöndeki görevin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na verilmesi ve yeni düzenlemelerle birleşmelerin yapılabilir hale gelmesiyle harekete geçtiklerini anlattı.

''Sektörde iş giderek büyük bankaların hakimiyetine doğru gidiyor'' diyen Acar, önümüzdeki dönemde birçok bankanın ortak şirketlerden hizmet desteği almaya başlayacağını, daralan kar maliyetleri yüzünden sponsorluk gibi faaliyetlerin azalacağını, düşen kar marjları nedeniyle verimliliğin ön plana çıkacağını söyledi.

Acar, ''Bütün bunlar birleşme ve satınalmaları getirecek. Türkiye bu sürecin başında'' dedi.

Doğuş Grubu'nun geçtiğimiz yıllarda tüm banka ve şirketlerine ortak hizmet veren şirketler kurmuş olmasının, birleşmeye zemin hazırladığını da kaydeden Aclan Acar, bu şirketlerin başka bankalara da hizmet vermesini umduklarını söyledi.

BİRLEŞMENİN GETİRDİKLERİ

Kendi içlerinde üstün tarafları bulunan iki bankanın birleşmesinin yeni bir sinerji yaratacağını vurgulayan Acar, birleşmenin, pazar payında artış, daha geniş müşteri kitlesine erişim, daha güçlü mali yapı ve verimlilik artışı sağlayacağını kaydetti.

Soruları da yanıtlayan Acar, birleşme sonrası Körfezbank'ın personelinin yüzde 70'inin yeni işlerine yerleşmiş durumda olduklarını, kalan yüzde 30'unun da verecekleri özel destekle en kısa zamanda iş sahibi olmalarına çalışacaklarını vurguladı.

Aclan Acar, ''Garanti Bankası ile ilgili olarak görüşmeler yürütülen IntesaBci S.p.A.'nın, ortaklık gerçekleşirse Osmanlı Bankası'nın da hissedarı olup olmayacağının'' sorulması üzerine, yeni düzenlemede Osmanlı Bankası'nın yüzde 99'una Garanti Bankası'nın yüzde 1'ine de Doğuş Grubu'nun sahip olduğunu belirtti.

Garanti Bankası'nın halka açık bir şirket olduğunu da hatırlatan Acar, Garanti Bankası'nın iştiraki Osmanlı Bankası gibi bir başka şirkette de IntesaBci S.p.A. gibi tüm yatırımcıların hissedar olacağına dikkat çekti.

Osmanlı Bankası Genel Müdürü Turgay Gönensin de yeni oluşumla kurumsal, bireysel ve ticari müşterilerine en iyi hizmeti vermeye devam edeceklerini kaydederek, ''Hedefimiz sektörde 4 büyük bankanın ardından 5. büyük banka olmak ve en verimli banka olmayı sağlamak'' dedi.

NELER YAPILDI?

Birleşme projesinin Yöneticisi Nurcan Tanrıkut'un verdiği bilgiye göre, 9 Temmuz'da start alan proje kapsamında yapılan işlemlerden bazıları şunlar:

''11 bin 244'ü aktif olmak üzere 17 bin Körfezbank müşterisi Osmanlı Bankası şubelerine dağıtıldı. 604'ü kredili olmak üzere 2 bin 100 ortak müşteri belirlenerek, ürün ve hizmetleri karşılaştırıldı.

Körfezbank'ın 212 ve Osmanlı Bankası'nın 351 muhabir bankası incelenerek ortak 152 muhabir belirlendi. 31 bin muhasebe hesabı karşılaştırıldı, 5 bin 300 genel kredi sözleşmesi incelendi. Banka dışı mercilerle yapılan yaklaşık 580 sözleşme gözden geçirildi. 26 bindış ticaret dosyasının mutabakatı yapıldı ve bin 200'ü devre hazırlandı.

Birleşmeyle birlikte Osmanlı Bankası, 31 Mart itibariyle 5.1 milyar dolarlık aktif büyüklüğe, 9. sıraya ve pazarda yüzde 4.1'lik pazar payına sahip oldu. Bin 420 çalışanı olan bankanın yurtiçinde 56,yurtdışında da 2 şubesi bulunuyor.

OSMANLI BANKASI

Türk bankacılık sektörünün en eski kurumlarından Osmanlı Bankası, 1863 yılında İngiliz, Fransız ve Türk ortaklar tarafından kuruldu.

Banknot basmak ve yabancı kaynak sağlamak gibi önemli işlevleri yerine getirerek 1. Dünya Savaşı'na kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun Merkez Bankası görevini yürüten banka, bazı dönemlerde hazine fonksiyonunu da üstlendi. 1931 yılında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın kurulmasının ardından özel ticari banka statüsüne geçti ve Haziran 1996'da Doğuş Grubu'na dahil oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!