'Örümcek'te birkaç külotla 20 milyon dolar götürdüler

Güncelleme Tarihi:

Örümcekte birkaç külotla 20 milyon dolar götürdüler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2002 02:07

Örümcek ağı operasyonu çerçevesinde yürütülen soruşturma derinleştikçe akıl almaz dolandırıcılıklar ortaya çıkıyor.

Devleti trilyonlarca lira tokatlayan şebekenin, vergi vermemek için de sahtecilik yaptığı, bir kaç kilot ve sütyenle devletten 20 milyon dolar vergi iadesi aldıkları ortaya çıktı.İşte müfettiş raporlarında yer alan şok yötemler:

20 MİLYON DOLAR VERGİ İADESİ:

Kurulan paravan firmalar arıcılığı ile yapılan hayali ihracat sonucu 20.831.544 ABD dolar haksız KDV iadesi yapıldı ve yapılması talep edildi. Bazı firmalara haksız olarak milyonlarca dolar KDV iadesi ödendiği görüldü.

VERGİ BİLE VERMEDİLER:

Mükellefler faaliyette bulunduğu sürece, her dönem itibarıyla düzenlediği KDV beyannameleri üzerinden hesapladığı vergiden, buna yakın tutarda gider vergisi indirmek suretiyle kendisini vergi ödeme yükümlülüğünün dışında tutmasını başardı.

SADECE 1998 YILINDA 10 TRİLYON ALDILAR:

Yapıldığı iddia edilen 138.876.958 ABD doları tutarındaki ihracat konusu malın imal edilmediği anlaşıldı, alıcısının bulunmadığı, bedel transfer edilmediği, gümrüklerden geçmediği görüldü. Hayali olduğu kanıtlanan bu ihracatla yaklaşık 10 trilyon lira tutarında haksız KDV iadesi alındı. (1998 yılı için)

50 MİLYON LİRA KİRALIK İŞ YERİ:

Yapılan bu ihracatta yer alan en büyük paravan firmanın merkezi incelendi. Milyonlarca dolarlık ihracat yapan firma 70 metrekarelik, aylık 50 milyon lira kira bedelli işyerinde 2 masa, 4 koltuk, bir evrak dolabı, bir adet bilgisayar ve iki işçi çalıştığı tesbit edildi. Mükellefin işyeri kapasitesi çalıştırdığı işçi sayısı ve sahibi bulunduğu sabit tesislerin itibariyle bu denli büyük bir imalat ya da alım satım faaliyetlerini gerçekleştirmesi mümkün görülmedi.

BİRKAÇ KOLİ KÜLOT İLE VURGUN:

Adı geçen firmaların depo olarak gösterdikleri yerlerin boş arazi olduğu, tesbit edilen depolarda ise göstermelik olarak, bir kaç koli külot, sutyen ve çorapların defalarca ihraç edildiği, serbest bölgedeki ambarlarda etiketlerinin değiştirilip tekrar ithal edilerek depolara konulduğu anlaşıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!