Ortağım beni İran’dan atmak istedi, 20 milyon dolarlık şirketim gitti

Güncelleme Tarihi:

Ortağım beni İran’dan atmak istedi, 20 milyon dolarlık şirketim gitti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2011 00:00

İran’la iş yapan Türk şirketlerinin sorunlarını dinleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, İran hükümeti tarafından el konulan şirketini anlatan Yıldızlar SSS Holding’in yetkilisi Mehmet Uysal, “İranlı ortağım beni ülkeden atmak istedi. 20 milyon dolarlık şirkete geçen yıl hükümet el koydu” dedi.

BERABERİNDEKİ 100 işadamıyla İran’a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi için daha çok çalışmak gerektiğini söyledi. İran’daki Türk şirketleriyle de bir araya gelen Gül, İran’ın el koyduğu Türk şirketi Yıldızlar SSS Holding’in yetkilisi Mehmet Uysal’ın şikayetini de dinledi. Uysal, “2003 yılında gerekli izinleri alarak İranlı bir firma ile ortak olarak çinko ve kurşun üretimi amacıyla şirket kurduk. Bu şirkete 8.5 milyon dolar yatırdık. Daha sonra İranlı ortağımız bizi ülkeden atmak için arayışa girdi. 2010 yılında da İran, değeri 20 milyon dolar olan şirkete el koydu” dedi.

Oyunun kuralı değişti

Madeni elinden alınan Türk yatırımcının sorunuyla ilgilenileceği mesajını veren Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, şöyle konuştu: “Bazı yerlerde oyun başladıktan sonra oyunun kuralları değiştiriliyor. Burada Yatırım Destek ve Promosyon Ajansı’nı devreye sokmak gerekir.”

30 milyar dolarlık hedef

İki ülke arasındaki ticaretin 30 milyar dolara ulaşması gerektiğinin altını çizen Gül, şu değerlendirmeyi yaptı: “Sorunların üstesinden gelmek amacıyla en üst düzey yetkililerle temaslarda bulunuyorum, gümrük vergilerinin düşürülmesi için iki ülke arasında doğrudan anlaşma seçeneklerini değerlendireceğiz. Aksi halde İslam Konferansı Örgütü çerçevesinde gümrük vergilerini düşürmeye çalışacağız.”

1 milyon konut yapılacak

İran’ın önümüzdeki dönemde 1 milyon adet konut inşa etmeyi hedeflediğini anlatan Abdullah Gül, şöyle konuştu: “Bu konut ihaleleri Türklere de açık. Toplantı öncesinde Kuzu Grubu’nun inşa ettiği 20 bin konutluk şantiyeyi gezdim. İran’ İslam devriminden sonra ilk defa ekonomik reformlar yaparak yabancı sermayeye daha açık hale gelmeye başladı.”

Gül: BM ve ABD ambargosu İran’la ticarete engel değil

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla İran’a giden işadamlarına iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi gerektiğini belirterek, şu mesajı verdi: “ABD ve Birleşmiş Milletler ambargoları ticaretin önünde engel değil. En büyük engel yüksek gümrük vergileri koyan ve gerekli güveni vermeyen İran’dan geliyor. Sınır kapıları iyi çalışmıyorsa, yüksek gümrük vergileri varsa ABD ambargosuna ne gerek var? Siz kendi kendinize koyuyorsunuz ambargoyu. Ambargolar nükleer faaliyetlerle ilgili. Aramızda nükleer ile ilgili olan yok. Keşke olsaydı. Kendi kendinize ambargo koymayın. İran’a en çok ihracat yapan Avrupa ülkeleri. Ayıp olmasın diye burada isim vermeyeyim. Bu yüzden kendinize psikolojik bariyer çıkarmayın. Burada inşaattan turizme, madenciliğe kadar her şey yapılabilir.”

Ahmedinejad: Bölgesel güce dönüşebiliriz

TÜRKİYE ve İran’ın bölgesel güce dönüşeceğini dile getiren İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, şöyle konuştu: “İki ülke ilişkilerinde kayda değer gelişmeler gözlemleniyor. Dış ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 10 milyar doları aştı. Türkiye ve İran uluslararası alanda da işbirliği yaptı. Bölgenin güvenliği, barışı ve kalkınmasına yönelik ortak görüş ve işbirliğimiz söz konusu. Türkiye ve İran arasındaki işbirliği bölgeyi iktisadi, siyasi ve kültürel alanda bir güce dönüştürecek.”

TOBB: Yüksek fon kesiyorlar

İRAN, Türkiye, Tacikistan, Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Afganistan arasında gümrük vergilerinin kademeli olarak düşürülmesini öngören ECOTA anlaşmasının yürürlüğe girmesi için Tacikistan ve İran’dan adım beklendiğini vurgulayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “İki ülke arasındaki ticarette diğer önemli bir sorun İran’ın Türkiye’den gelen nakliyatçılardan Akaryakıt Fiyat Fonu adıyla aldığı yüksek ücretlerdir” dedi.

Yılmaz: Bankalarımız çok ihtiyatlı davranıyor

BANKACILIK sorunlarını çözmek amacıyla merkez bankaları arasında ortak bir hesap açıldığını hatırlatan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Halkbank ve Aktifbank dışındaki bankalar çok ihtiyatlı davranıyor. Bunun altında uluslararası yaptırımlardan kaynaklanan korku bulunuyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!