Ortadoğu’dan zırhlı araç talebi patladı

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu’dan zırhlı araç talebi patladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2005 01:16

Ortadoğu’daki gergin hava, Otokar’ın ürettiği zırhlı araçlara talebi artırdı. Otokar, bu talebi Abu Dabi’de katıldığı fuarda da gördü. Yükselen talep üzerine Otokar vardiya sayısını artırdı. Arifiye’deki fabrikanın zırhlı araç bandı ihracatı da ikiye katlanarak 47.3 milyon dolara çıktı.

SAVUNMA sanayi için çeşitli tiplerde 4x4 arazi tipi araçlar, tekerlekli hafif zırhlı araçlar, treyler ve semi treyler üreten Otokar Otobüs Karoseri Sanayi A.Ş. (Otokar), bu yıl zırhlı araç ihracatını geçen yıla göre iki katına çıkaracak. Körfez ülkeleri başta olmak üzere Ortadoğu’dan çok miktarda zırhlı araç talebi alan firmanın Arifiye’deki fabrikasında zırhlı araç üretim bandı 4 haftadır 2 vardiya çalışıyor.

COBRA’YA TALEP:

Otokar Genel Müdürü Kudret Önen, özellikle Cobra siparişlerinde patlama yaşadıklarını belirterek, ‘Eylülden beri yoğun çalışıyoruz. Toplam 64.7 milyon dolarlık siparişimiz var ve buunun da 33.5 milyon dolarlık bölümü yurt dışından alınan sipariş’ dedi. Otokar’ın 2004’ün son çeyreğinde savunma sanayi alanında çok yoğun sipariş aldığını söyleyen Kudret Önen, bu dönemde değişik tipte savunma sanayi araçları siparişlerinin 526 adedi bulduğunu, bu araçların ve yedek parçalarının toplam değerinin 43.3 milyon dolar olduğunu söyledi.

İHRACAT İKİ KAT:

Önen, sözlerine şöyle devam etti: ‘Sipariş yoğunluğu 2005’te de devam ediyor ve ocak ayında 21.4 milyon dolar tutarında 396 adet taktik araç için bir ihracat anlaşması daha imzaladık. Böylece son dönemde gerçekleştirdiğimiz savunma sanayi sipariş tutarı 64.7 milyon doları buldu. Bu siparişlerin yaklaşık 47.3 milyon dolarını ise ihracat anlaşmaları oluşturuyor. 2004’te Otokar 200 milyon dolarlık ciro yapmıştı. Otomotiv pazarındaki ciddi daralmaya rağmen biz 2005’te de bu ciroyu bekliyoruz. İhracatımız iki kat artacak.’

ABU DABİ’DE BÜYÜK İLGİ:

Otokar, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE)başkenti Abu Dabi’de 12-17 Şubat tarihleri arasında düzenlenen Ortadoğu’nun en büyük savunma sanayi fuarı IDEX 2005’te ürünlerini sergiledi. Türk şirketi olması nedeniyle ayrıca ilgi gören Otokar’ın, Körfez ülkelerinin iklim koşullarına uygun iki yeni araç daha geliştirdiği bildirildi. Otokar’ın stantı Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile BAE İçişleri Bakanı Şeyh Saif bin Zayed el Nahyan’ın da buluştuğu mekan oldu. 45 ülkeden 285 firmanın yer aldığı IDEX 2005’te Otokar, taktik tekerlekli zırhlı aracı Cobra’nın iki modelini sergiledi.

ARİFİYE’DE AR-GE:

Otokar, 40 farklı araç üretebilen Arifiye’deki fabrikasının yanına şimdi Türkiye’nin en büyük yol simülatörünü kuruyor. Mart ayında açılacak 2 bin 800 metrekarelik Otokar Dizayn ve Test Merkezi (arge) için 6.5 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bu bölüme 34 yeni mühendis alındı.

Cobra’larımız Maldivler’de biz milli şirket kalacağız

OTOKAR
Genel Müdürü Kudret Önen, Otokar’ın stratejik misyonu gereği ‘milli şirket olarak kalacağını’ belirtti ve şöyle devam etti: ‘Çevre pazarlardaki bütün ihalelere giriyoruz ve büyük bölümünü de alıyoruz. Çünkü konumuzda bölgede öncü şirketiz. Mesela Cobra, Akrep gibi araçları 1998’de ilk biz ürettik, sonra başka ülkelerce kopyalandı. Önümüzdeki dönemde çevik, hızlı ve güvenli araç talebi artacak. Yani tekerlekli araçlar öne çıkıyor. Biz de 8x8 yeni bir araç tasarladık. 26 tonluk bu araçta yüksek koruma seviyesi ve hareket kabiliyeti var. Adı Yavuz ve test aşaması tamamlanmak üzere. Böylece 3.5 tondan 26 tona kadar geniş bir yelpaze kurmuş oluyoruz. Cobralarımız Maldivler’de, Afrika’da Körfez’de dolaşıyor.’

İki yeni araç pazara çıkıyor

OTOKAR
yakında iki yeni savunma aracını daha pazara sürecek. Biri personel taşıyıcı diğeri iç güvenlik aracı olan yeni araçlar çöl ve sıcak ülke iklimlerine göre tasarlandı ve donatıldı. Otokar Genel Müdürü Kudret Önen, şu bilgileri verdi: ‘İç güvenlik 13 tonluk bir araç ve toplumsal olaylarda silahsız kullanılacak. Gaz ya da su bombası atacak, kamera çekimleri yapacak. İçinde air condition için ayrı motoru var. Zırh konusunda da iddialı bir araç çift kat zırhı var. İki ay içinde Körfez’de pazara çıkacak üstelik de Avrupa menşeili bir marka olarak satılacak. Bunun dışında 5 kapılı bir de personel taşıyıcı üretiyoruz bu da yeni bir tasarım.’

283 trilyon cirosu var

KOÇ
Topluluğu şirketlerinden Otokar, 1963’te İzzet Ünver tarafından kuruldu ve ‘Havalı Apollo’ olarak bilinen Türkiye’nin ilk şehirlerarası otobüsünü üretti. Şu anda toplu taşıma ve servis taşımacılığı için minibüs ve midibüs, savunma sanayi için çeşitli 4x4 arazi tipi araçlar, tekerlekli hafif zırhlı araçlar, treyler ve semi treyler üretiyor. Adapazarı’ndaki 169 bin metrekarelik fabrikada 1000’e yakın çalışanı olan Otokar, 2004’te 4 bin 371 adet araç satıp, 283 trilyon lira ciro yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!