Orman satışına başlandı

Güncelleme Tarihi:

Orman satışına başlandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hükümet, Orman Rejimi dışına çıkarttığı arazilerin satışına başladı. Uygulamada ilk satış, Bursa’da gerçekleştirildi. 2924 sayılı kanun uyarınca, Orman Rejimi dışına çıkarılan araziler, orman köylerindeki hak sahiplerine 5 ve 10 yıl vadeli olarak satılacak.

Orman rejimi dışına çıkarılmış arazilerin satışına başlandı. Bütçeye trilyonlarca lira gelir sağlayacak orman arazisi satışlarında ilk uygulama, Bursa'da gerçekleştirildi. Orman rejimi dışına çıkarılan arazilerin hak sahiplerine satışını öngören 2924 sayılı kanun uyarınca uygulama bu yıl başladı.

Kanun hükümleri doğrultusunda, bu yıl başında Bursa'da iki köyde 38 parsel satıldı. Satış tutarı 33 milyar lira olurken bunun 25 milyar liralık bölümü peşin tahsil edildi. Ayrıca 20 köyde hak sahiplerinin tespiti yapılarak listeler askıya çıkarıldı, 4 köyde hak sahipleri listesi onaylanarak kesinleşti ve arsaların rayiç bedelleri tespit edildi.

Or-Köy yetkililerinin verdiği bilgiye göre, kanun kapsamında, ilk aşamada bu yıl 390 orman köyünde toplam 22 bin hektar alan satışa çıkarılacak. Arazilerin satışı için, satış yapılacak ilçelerde, ''orman arazilerini kullanan kişilerin tespiti'' ve ''değer tespiti'' için iki ayrı komisyon kuruluyor. Şimdiye kadar 108 adet hak sahiplerini tespit komisyon kuruldu.

Satışın gerçekleşmesi için orman arazilerinin parselasyonunun yapılması gerekiyor. Bu yıl 100 bin hektar alanın parselasyon ve tescil işlemleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürülğü'ne yaptırılacak.

KİMLERE SATILACAK?

2924 sayılı kanun uyarınca, 1981'den önce orman rejimi dışına çıkarılan araziler, orman köylerindeki hak sahiplerine satılacak.

Satın alacak kişinin orman köyü nüfusuna kayıtlı olması ve 1990'dan itibaren en az 5 yıl süreyle kayıtlı olduğu köyde ikamet etmiş olması gerekiyor. Ayrıca, 31 Aralık 1981'den beri sürekli ilgili köyün nüfusuna kayıtlı olanlar da satışa çıkarılan arazilerden alabilecekler.

1981'de çıkan yasa uyarınca, ev yeri olarak satılan arazilerin bedeli 5 yıl, tarım arazilerinin bedeli ise 10 yılda geri ödenebiecek. Uygulamada bir kişiye sulu arazide 40, kuru arazide ise en fazla 100 dönüm satılacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!