Örgütler seçime karşı

Güncelleme Tarihi:

Örgütler seçime karşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

İşçi ve işvereni temsil eden sivil toplum örgütleri, hükümete ‘‘seçime gitmeyin’’ ültimatonu vermeye hazırlanıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türk-İş başkanları 23 Şubat'ta yaptıkları toplantının ardından 25-26 Mart tarihlerinde Ankara'da tekrar biraraya geliyor. TÜRK-İŞ'in ev sahipliğinde yapılacak toplantıdan hükümete ve siyasi partilere, ‘‘Vergi reformu ve sosyal güvenlik reformunu yapmadan seçime gitmeyin. Seçime gideceksiniz, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu'nu değiştirin. Sandıktan aynı siyasi tablo çıkmasın’’ mesajının verilmesi bekleniyor.

Bu arada Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz Türkiye'nin şu anda seçime tahammülü olmadığını, hangi iktidar gelirse gelsin enflasyonun öncelikli sorun olduğunu belirtti. Oğuz, TİM olarak bu görüşleri siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerine duyurmak için bir hazırlık yaptıklarını açıkladı.

HÜKÜMETLE KONUŞURUZ

TOBB Başkanı Fuat Miras, dört sivil toplum örgütü olarak şubat ayında açıkladıkları bildirinin sonuçlarının 25-26 Mart tarihlerindeki toplantıda ele alınacağını belirterek şunları söyledi:

‘‘Enflasyonla mücadele, sosyal güvenlik reformu ve vergi tasarısının çıkmasını talep ediyoruz. Bunlar yapılmadan ve seçim yasası demokratiktleştirilmeden seçime gidilmesine karşıyız. Tüm bunlar yapıldıktan sonra siyasetin önünü açmak için seçim gündeme gelebilir. Bu önerilerimiz gerçekleşmezse, Ekonomik ve Sosyal Konsey'de diğer temsilcilerle tekrar görüşlerimizi aktaracağız. O da olmazsa hükümetle tekrar oturup açık ve net olarak konuşuruz’’

TİSK Başkanı Refik Baydur ise gerekli reformlar yapılmadan gerçekleştirilecek seçimlerin, ‘‘Türkiye için trilyonların kaybı’’ anlamına geldiğini belirterek, ‘‘Yapılacak bir seçim sağlam bir zemin üzerinde olmalı ve güçlü bir iktidar çıkmalı. Şu aşamada biz reformların tamamlanması gerektiğine inanıyoruz’’ diye konuştu.

Enflasyonla savaşa destek

vermeyen teşhir edilsin

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz ise ihracatçıların seçim tartışmalarından endişelerini ve enflasyonla mücadele için ortak bir zemin oluşturulması gereğini siyasi partilere ve sivil toplam örgütlerine duyurmak amacıyla bir hazırlık başlattıklarını açıkladı. Bütün siyasi partilerin enflasyonla mücadelede hükümete destek vermesi gerektiğini savunan Oğuz, ‘‘Vermiyorlarsa gidip konuşmak gerek, yine olmuyorsa artık teşhir etmek gerek’’ dedi. Gelecek seçimi değil gelecek nesli düşünen insanların reformlara öncelik vermesini isteyen Oğuz şöyle devam etti: ‘‘İhracatçılar olarak, enflasyonla mücadeleye ve bunun iki önemli aracı olan vergi tasarısı ile sosyal güvenlik reformuna öncelik verilmesini istiyoruz. Şu aşamada seçim tartışmalarını istemiyoruz. Ekonomik istikrarsızlığın yanı sıra yeni bir siyasi istikrarsızlık Türkiye'ye vakit kaybettirir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!