Organik patates çiftçiyi ihya etti

Güncelleme Tarihi:

Organik patates çiftçiyi ihya etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 11:16

Konya'da ilk kez organik tarım vadisindeki 2 köyde, ziraat odası, üniversite, İl Özel İdaresi ve Tarım İl Müdürlüğü öncülüğünde üretilen 400 ton patates, kısa süre içinde tükendi.

Haberin Devamı

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, 2007'de odaya başkan seçildikten sonra, bölgenin dağlık kesiminde yer alan hiç bozulmamış organik tarım vadilerini değerlendirmek, buradaki yoksul dağ köylülerinin durumlarını iyileştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Taşkent ilçesinden Akşehir'e kadar olan dere kenarlarındaki taraçalarda organik tarım yapıp çiftçiye iyi gelir getirecek bir ürün düşündüklerini ve bu düşüncelerini İl Özel İdaresi, Tarim İl Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile paylaştıklarını anlatan Ataiyibiner, “Bu kurumlarla ortak bir çalışma yürütmeye karar verdik ve patates üretiminde karar kıldık” dedi.

Türk tarımının geleceği için organik tarımı ve yeni havzalar oluşturmayı, dere kenarlarını organik tarım vadisi olarak değerlendirmeyi çok önemli gördüklerini anlatan Ataiyibiner, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Tarımın geleceği olan organik tarım üretimini artıracak bir proje geliştirdik ve Güneydere ile Evliyatekke köylerinde bu yıl ekim döneminde ilk uygulamayı yaptık. Üniversite teknik destek verdi, Tarım İl Müdürlüğü ise çiftçi eğitti. İl Özel İdaresi de ücretsiz organik patates tohumluğu desteği verdi. Biz de yetiştirdiğimiz bu patatesin tümüyle organik olduğunun belgelenmesi için gerekli olan sertifikasyon firmasının ücretini ödedik. Sonuç aldık ve 60 çiftçi ile 170 dekarda yaptığımız çalışmadan yaklaşık 400 ton organik patates ürettik.”

 HEM ORGANİK HEM KİLOSU 1 LİRA...

Bir dağ köylüsünün bir dekarlık patates üretiminden 10 dekar buğday hasadına eş değer gelir elde ettiğini vurgulayan Ataiyibiner, “Patateslerin bir kısmını Konya'nın ünlü pazar yeri olan Muhacir Pazarı'nda kurduğumuz stantta kilosu 1 liradan sattık. Pazarlama işini ise Rasayana isimli bu konuda çok tecrübeli bir firma üstlendi. Patatesin bir kısmını da Konya Şeker, patates tesislerinde işlemek üzere çiftçiden iyi bir fiyatla aldı. 'Yani ürettiğimiz organik patates resmen kapışıldı' desek yeridir. Kilosu 1 liradan organik patates yoğun ilgi gördü. Üretim alanını genişleteceğiz” diye konuştu.

TAŞKENT'TEN AKŞEHİR'E KADAR TÜM DERE YATAKLARINDA...

Ataiyibiner, bu ilgi üzerine önümüzdeki yıl için yeni bir hazırlık yaptıklarını, Taşkent'ten Akşehir'e kadar olan tüm dere yataklarında patates üretimini yaygınlaştırmayı planladıklarını, en kötü ihtimalle önümüzdeki yıl organik patates üretilen köy sayısını 4'e çıkaracaklarını anlattı.
Organik üretimin KOP Eylem Planı'na da alındığını vurgulayan Ataiyibiner, Meram'ın Türkiye'nin bildiği bir marka olduğunu, bu markayı organik ürünlerle anılır hale getirmeyi, sonra da Avrupa pazarı için organik üretim yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!