Organik çileğe yurtdışından yoğun ilgi

Güncelleme Tarihi:

Organik çileğe yurtdışından yoğun ilgi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2011 11:46

Konya'nın Hüyük ilçesinde ve köylerinde yetiştirilen organik çileğin, Almanya, Rusya ve bir çok Avrupa ülkesinden yoğun talep gördüğü bildirildi.

Haberin Devamı

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, organik tarım üretimiyle Konya'da oluşan potansiyelin değerlendirilerek, üretici, teknik ve pazarlamadan oluşan üç ayağın tamamlandığını belirtti.

2007 yılında çalışmalarına başlanılan organik tarımın 2009 yılından itibaren uygulanmaya başlandığını ve iyi sonuçlar alındığını ifade eden Ataiyibiner, sözleşmeli üretimin arttığını vurguladı.

Hüyük ve çevresinde organik tarım ürünleri içerisinde en fazla çileğin dikiminin yapıldığını anlatan Ataiyibiner, ilçedeki organik çilek işleme ve paketleme tesisinin ürünleri işleyerek piyasaya sunduğunu söyledi.

Ataiyibiner, tesislerde işlenen organik çilekler için pazarlama ağı oluşturduklarını dile getirerek, sofralık başta olmak üzere çilek pestili, dondurulmuş ve kurutulmuş çilek gibi 20 çeşit ürünün iç ve dış piyasaya pazarlandığını ifade etti. Çilek işleme ve paketleme tesisinin çiftçi açısından çok avantajlı olduğunu anlatan Ataiyibiner, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Çünkü çileğin çiftçi tarafından İstanbul'a veya Türkiye'nin diğer pazar alanlarına sunulması zor. Çiftçi, toplamanın yanı sıra ürününü satmak için kargo gibi maliyetleri de gözden çıkarmalı. Ancak kurulan tesisle bu durum ortadan kalkıyor. Çiftçilerden ürünü alan tesis, hem ürünün bekleme aşamasındaki kalite kaybını önlüyor hem de çiftçiyi ek masraftan kurtarıyor. Önceden serbest piyasada elindeki ürünü kilosu 50 ya da 75 kuruştan satan çiftçi, bu yıl pazarlama ayağını oluşturan firma sayesinde çileğin kilosunu ortalama 1 lira 25 kuruştan sattı.”

ORTADOĞU, AVRUPA ÜLKELERİ VE RUSYA'YA ÇİLEK İHRACATI

Hüyük'te faaliyet gösteren Kuzey Ege Limited Şirketi sahibi Osman Kaya ise çilek işleme tesisinde organik çilek başta olmak üzere kiraz, elma, vişne gibi ürünleri işlediklerini dile getirerek, “Çileğin birinci kalitesinin ihracatını, ikinci kalitesinin marketlerde satışını, üçüncü kalitesinin ise reçelini, pestilini ve kurutmasını yaparak değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

Bu yıl özel bir şirket aracılığıyla Almanya ve Rusya'ya yaklaşık 100'er tonluk organik çilek ihracatı yaptıklarını açıklayan Kaya, çok sayıda Avrupa ülkesinin sırada beklediğini bildirdi.

Haberin Devamı

Ortadoğu'dan, Avrupa ülkelerinden ve Rusya'dan yoğun talep aldıklarını söyleyen Kaya, “Bu yıl, 1000 tonu organik 2 bin tonu iyi tarım olmak üzere toplam 3 bin ton çilek ihracatı yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Hüyük ve çevresinde 14 köyde bulunan çiftçilerle sözleşme yaptıklarını anımsatan Kaya, Konya'da organik çilek yetiştirme potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, ilerleyen yıllarda daha fazla çiftçinin katılımıyla ürün çeşidini artıracaklarını ve pazar ağını genişleteceklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!