Ören Bayan'ı dünya markası yapmışlardı

Güncelleme Tarihi:

Ören Bayanı dünya markası yapmışlardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2014 17:11

Bugün İstanbul Ortaköy'deki evinde eşi Georgia Karako ile birlikte ölü bulunan Jak Karako, Sultanhamam’da maaşla çalışan bir elemanken arkadaşı Moiz Dana ile birlikte 1968’de Ören Bayanı satın alıp girişimci oldu. O günlerde 200 metrekare büyüklüğe sahip bir atölye olan Ören Bayan, iki ortağın gayretleriyle 15 yıl sonra 10 ve 15 bin metrekare kapalı alana sahip iki fabrikalı bir sanayi devi haline geldi.

Haberin Devamı

12 Eylül 1980 darbesinden sonraki birkaç yıl içinde Türkiye’de dantel ve el örgüsüne ilgi büyüdü. İplik satışları arttı. 1985’te Ören Bayan, Türkan Şoray’ın oynadığı reklam filmleriyle hem bilinirliğini hem de pazar payını artırdı. 1990’larda Moiz Dana ve Jak Karako işleri oğulları İzzet Karako ve Metin Dana’ya devrettiler. 1994’te ilk krizi, 2001’de ikinci krizi yaşayan Ören Bayan’ı, 2000’lerin başında en büyük rakibi Altın Başak markasının sahibi Diktaş İplik satın aldı. Ören Bayan yeni sahipleriyle büyümeyi sürdürürken, İzzet Karako ve Metin Dana babalarından kalan dostluk ve iş ortaklığını inşaat sektörüne taşıdı. Dantel ve el örgü ipliklerinde en bilinen markalardan biri olarak yoluna devam eden Ören Bayan, Türkiye’nin dışında Balkanlarda da pazar lideri. Ayrıca Meksika’dan Güney Kore’ye kadar 50’den fazla ülkede satılıyor.

Ören Bayanı dünya markası yapmışlardı
İSTANBUL ORTAKÖY'DE CİNAYET

Haberin Devamı

TÜRKAN ŞORAY OYNAMIŞTI

ÖREN Bayan, 1985’te ’Türk sinemasının sultanı’ olarak anılan Türkan Şoray’ı reklam filmlerinde oynatmıştı. Türkan Şoray’ın önünde Ören Bayan dantel iplikleriyle poz verdiği afişler tüm Türkiye’ye yayılmış. Türkan Şoray ile hafızalarda önemli bir yer edinen Ören Bayan’ın logosu ise bir fenomen kabul ediliyor. Ören Bayan logosuyla ilgili internet ortamında çok sayıda karikatür ve resimler bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!