Oral: Stand-by 3 yıllık olacaktır

Güncelleme Tarihi:

Oral: Stand-by 3 yıllık olacaktır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2001 14:27

IMF heyeti ile görülen Maliye Bakanı Sümer Oral, yeni stand-by anlaşmasının süresine ilişkin, ``herhalde üç yıllık olacaktır`` dedi.

Haberin Devamı

Bakan, IMF Türkiye masası Şefi Juha Kahkonen`i makamında kabul ederek bir süre görüştü.

Bakan Oral, 1 saat süren görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, IMF heyeti ile Türkiye'yi değerlendirdiklerini, 2001 bütçe ve programını ele aldıklarını, yine 2002 bütçesiyle ilgili ileriye dönük bir değerlendirme yaptıklarını söyledi.

Oral, 2001 bütçe hedelefleri ve mali politikaların son derece başarılı sonuçlandırılmak üzere olduklarını vurgularken, bütçede ne öngörüldüyse aynen gerçekleştirildiğini ifade etti.

Maliye Bakanı Oral, ``hatta daha olumlu sonuçlar elde edildi, vergi gelirlerinde hedefin üzerine çıkıldı. Harcamalarda hedeflerde kalındı. Faiz dışı fazlada hedefin üzerinde bir performans gösterildi. Kim ne derse desin, 2001 yılı, mali politikalar ve bütçe uygulamaları bakamından son derece başarılıdır`` şeklinde konuştu.

Maliye Bakanı, IMF yetkilileri ile 2002 yılı hedeflerini değerlendirirken, belirlenen büyüklüklerin gerçekçi olduğunu vurguladıklarını, IMF tarafının da aynı görüşü paylaştığını belirtti.

Oral, Türkiye`de bir süre daha kalacak olan IMF heyeti ile tekrar biraraya gelebileceklerini de bildirdi.

NİYET MEKTUBU ÜZERİNDE DURULMADI

Daha sonra soruları yanıtlayan Oral, görüşmede yeni niyet mektubunun üzerinde durulmadığını kaydetti.

Tasarruf önlemlerine ilişkin soru üzerine Oral, ``zaten 2002 büyüklüklerinde bu tedbirlere ilişkin varsayımlar vardı. Onları da görüştük tabii`` diye konuştu.

Oral, mali af konusundaki soru üzerine de, bu konunun hiç gündeme gelmediğini ifade ederek, ``öyle bir çalışmamız olsa, öyle bir noktaya gelsek açıklarız`` dedi.

IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kohkonen ise görüşmeyle ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Bu arada toplantıda IMF heyetinin, bütçede gösterilen performans ile Türkiye`nin mali politika uygulamalarının son derece başarılı bulduklarını söyledikleri öğrenildi.

TOSKAY IMF HEYETİ İLE GÖRÜŞTÜ

Devlet Bakanı Tunca Toskay, IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen`i, yeni Başbakanlık`taki makamında kabul ederek görüştü.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmazken, görüşmede, dış ticaretteki gelişmeler ve enflasyon başta olmak üzere, makro ekenomik alandaki gerçekleşmeler ile gelecek yıla ilişkin tahminlerin yer aldığı belirtildi.

Bu arada görüşmeye, IMF Türkiye Temsilcisi Oddper Brekk ile bir IMF uzmanı da katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!