Oral: Memura yüksek zam faiz yükümüzü artırır

Güncelleme Tarihi:

Oral: Memura yüksek zam faiz yükümüzü artırır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Sümer Oral, memurlara bütçe olanaklarının üzerinde yapılacak maaş artışının, Hazine'nin faiz yükünü arttıracağını söyledi. Oral, ‘‘Bu konuda personel giderleri ödeneğinden çok, yıl sonundaki harcama dengesi bizi daha çok ilgilendiriyor’’ dedi.

Oral, bütçe TBMM Genel Kurulu'nda yasalaşmadan, memur maaşlarıyla ilgili herhangi bir oran ve rakam ilan etmeyeceklerinin altını çizdi. Geçen hafta ortasında memur maaşları konusunun da gündeme geldiği liderler zirvesinde, mutabık kalınan konunun rakam veya oran değil, bir ilke olduğunu belirten Oral, şunları söyledi:

‘‘Mutabık kalınan iki konu, artışın enflasyonun altında kalmaması ve temmuzdan önce açıklanmaması oldu. Son 10 yılın Temmuz ayı zamlarının açıklanma tarihlerini değerlendirdik. Haziran ayında ilan edildiği hiç olmamış. Temmuzun, 10'u, 12'si, hatta 18'inde bile açıklanmış. Memur maaşının kaynağı bütçedir. Daha milletvekillerimiz görüşlerini tam olarak ifade etmeden birşey ilan etmek doğru olmaz.’’

Oral, ikinci yarıyıl zammına ilişkin açıklamanın, Temmuz ortasına kalmayacağını belirterek, ‘‘İlk hafta açıklanacağını zannediyorum’’ dedi. Maliye Bakanı, bütçe olanaklarının üzerinde sağlanacak bir artışın nasıl karşılanacağı sorusuna ise şu karşılığı verdi:

‘‘Faizlere ek bir yük getirecek maalesef. Ancak, bizi personel giderleri ödeneğinden çok, yılsonundaki harcama dengesi daha çok ilgilendiriyor, Bütçe açığı, 9.2 katrilyon liraya yükseldi. Faiz daha da büyüyecek. Kamu hizmetlerinin maliyeti çok arttı. Nasıl özel sektör faizlerden illallah diyorsa, kamuda da hizmetlerin maliyeti artıyor.’’

Emlak Vergisi'nden herkes şikayetçi

Maliye Bakanı Sümer Oral, vergi yasasıyla ilgili değişiklik taleplerine ilişkin değerlendirmelerinin sürdüğünü belirterek, bu konudaki değişikliklerin, 1999 yılı bütçesi yasalaştıktan sonra Temmuz ayında yapılacağını bildirdi.

Vergi reformuyla getirilen sistemi bozmadan, bazı sadeleştirmelere gidileceğini söyleyen Oral, ‘‘Örneğin Emlak Vergisi'nden şikayetçi olmayan yok. Sayın Zekeriya Temizel bile, geçen gün bir televizyon programında aynı görüşü ifade ettiler’’ diye konuştu.

Oral, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile ilgili çalışmanın da basitlik sağlamayı amaçladığını vurgulayarak, ‘‘ÖTV'nin ek bir gelir sağlayıp sağlamayacağı konusunu değerlendirmedik’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!