Oral: IMF bütçe politikalarını başarılı buldu

Güncelleme Tarihi:

Oral: IMF bütçe politikalarını başarılı buldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2001 12:34

Maliye Bakanı Sümer Oral, Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin kendilerine, uygulanan maliye ve bütçe politikalarını son derece başarılı bulduklarını, söylenecek hiç bir şeylerinin olmadığını bildirdi.

Oral, bugün IMF Türkiye Masası Şefi Yuha Kahkonen başkanlığındaki heyeti makamında kabul ederek bir süre görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Oral, gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmede Türkiye ekonomisinin genel bir değerlendirmesini yaptıklarını, izlenen maliye ve bütçe politikaları üzerinde durduklarını bildirdi.

Oral şunları söyledi: "Kendileri de maliye ve bütçe politikasını son derece başarılı bulduklarını, söylenecek hiç bir şeylerinin olmadığını, vergi gelirlerinin hedeflerin üzerinde seyrettiğini, harcamaların bütçe hedeflerine uygun bir şekilde seyrettiğini bildirdiler. Yıl sonuna kadar bütçede herhangi bir sorun olmayacağı konusunda görüşbirliğine vardık."

"GELİR ARTIRICI TEDBİRLER ÜZERİNDE DURMADIK"

Maliye Bakanı Sümer Oral, bu yıl bütçede gelir artırıcı ek tedbir üzerinde durmadıklarını söyledi.

Oral, IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen ile görüşmesi ardından yaptığı açıklamada, programın başarıya ulaşabilmesi için diğer unsurların da programda öngörülen hedefe pararel bir biçimde gitmesi üzerinde görüş birliği içinde olduklarını belirtti.

Siyasi kararlılık ile bu programın taviz verilmeden yürütülmesi gereken bir yapı taşıdığı üzerinde görüşlerinin olduğunu belirten Oral, IMF heyetinin görüşmeden gayet olumlu intibalar içinde ayrıldıklarını söyledi.

Gazetecilerin, görüşmede programda revizyon yapılması konusunun gündeme gelip gelmediği yolundaki bir soruya Bakan Oral,"Hayır. Bunu görüşmedik. O konu daha çok DPT ve Hazine'de görüşülüyor. Onun ayrıntısına girmedik" şeklinde yanıtladı.

Bakan Oral şöyle devam etti: "Böyle bir program uygulanırken siyasi kararlığın net bir şekilde olması gerektiği üzerinde karşılıklı görüşler ortaya atıldı. Biz de kendilerine açıkça ifade ettik ki bu programın uygulanmasında tam bir siyasi kararlılık vardır ve kesinlikle bir parçalı durum yoktur. Başarıya ulaşması için toplumla, milletimizle birlikte program yürütülecektir.

Bilindiği gibi ülkenin çeşitli alanlarında bazı problemler olabilir. Bu problemlerle yakınen ilgileniyoruz. Ama bu programın uygulanmaması halinde bu sorunların ortadan kalkacağı diye bir durum yok. Türkiye, program uygulanmadığı zaman çok daha sıkıntılar ile karşılaşır. Onun için bugün mevcut durumu aşabilmesi, mali dengelerini oluşturbilmesi ve ekonominin üretim, yatırım, büyüme ortamında girebilmesi için bu programı uygulaması ve onun sonunda mali dengelerin oluşması lazım."

Bir ülkede mali dengelerin oluşmadığı zaman enflasyonun aşağı inmeyeceğini, ilerinin görülemeyeceğini ve kaynakların iyi kullanılamayacağını belirten Bakan Oral, böyle bir ortamda üretim, yatırım için iklim ile şevkin doğmayacağını bildirdi

Programın temel amacının ülkede yatırım, üretim şevkinin doğması, refahın artması insanın huzuru olduğunu kaydeden Bakan Oral, "ama bunları yapmadığımız zaman neticeye ulaşmak mümkün değil" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!