Oral: Bütçe açığı hedefin altında kalacak

Güncelleme Tarihi:

Oral: Bütçe açığı hedefin altında kalacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

İYİ HABER

MALİYE Bakanı Sümer Oral, bu yılın Ocak-Kasım döneminde bütçe açığının 10.9 katrilyon lira, faiz dışı fazlanın ise 8.9 katrilyon lira olduğunu açıkladı. Oral, ‘‘2000'de bütçe açığı hedefin altında, faiz dışı fazla ise hedefin üstünde olacak. Bu, bütçede çok ciddi bir aşama’’ dedi.

BU yılın Ocak-Kasım dönemini kapsayan 11 ayında, bütçe açığı yüzde 26.8 artarak 10 katrilyon 996 trilyon olurken, faiz dışı bütçe fazlası ise yüzde 85.4 artışla 8 katrilyon 954 trilyon lira olarak gerçekleşti.

Maliye Bakanı Sümer Oral, ‘‘Yıl sonu itibariyle bütçe açığının öngörülen hedefin altında, faiz dışı fazlanın ise öngörülen hedefin üzerinde’’ gerçekleşmesinin beklendiğini bildirdi.

GELİR-GİDERLER

Oral'ın açıklamasına göre, konsolide bütçe gelirleri bu yılın Ocak-Kasım döneminde yüzde 86.6 artarak 31 katrilyon 432 trilyon liraya yükselirken, giderler yüzde 66.3 artışla 42 trilyon 428 trilyonlira oldu. Aynı dönemde vergi gelirleri yüzde 88.2 artışla, 24 katrilyon 649 trilyon lirayı buldu. Bütçede 11 ayda faiz hariç giderler yüzde 52.3 artarak 22 katrilyon 478 trilyon lira olarak belirlenirken, bütçe kapsamındaki faiz ödemeleri 19 katrilyon 950 trilyon lira olarak hesaplandı.

Oral, açıklamasında Kasım sonu itibariyle bütçe rakamlarını değerlendirirken, yıl sonu itibariyle 7 katrilyon lira olarak öngörülen faiz dışı fazlanın Kasım sonu itibariyle 9 katrilyon lira olarak gerçekleştiğini, 14 katrilyon lira olarak öngörülen bütçe açığının ise 11 katrilyon lira olduğunu vurguladı. Oral, şöyle dedi: ‘‘Bu verilere göre yıl sonu itibariyle bütçe açığının öngörülen hedefin altında, faiz dışı fazlanın öngörülen hedefin üzerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Faiz dışı fazlanın öngörülenin üzerinde seyretmiş olması, yıllardır bütçeleri tıkayan faizlerin bütçe üzerindeki yükünün azaldığını göstermektedir. Bu, sağlıklı bir maliye politikasına doğru gidişte çok ciddi bir aşamadır.’’

FAİZİ ERİTİYORUZ

Maliye politikasının en önemli hedefinin de, faiz dışı fazla olduğunu vurgulayan Oral, böylece bütçelerin ‘‘Faiz üreten değil, eriten bir yapıya’’ kavuşmakta olduğunu ve toplanan vergilerin büyük bölümünün faize gitmesinin de önüne geçildiğini bildirdi. Elde edilen sonuçların, üç yıllık ekonomik programın birinci diliminin mali performansı bakımından son derece önemli ve ekonomik beklentileri olumlu yönde etkilediğini de belirten Oral, uygulamanın bundan böyle, program hedeflerine uygun, tavizsiz ve kararlılıkla sürdürüleceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!