Onları da vurdu

Güncelleme Tarihi:

Onları da vurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, geçtiğimiz çarşamba günü, deli dana hastalığı nedeniyle ithal kedi ve köpek mamalarına kontrol belgesi vermeyi süresiz olarak durdurdu.

AB ülkeleri Tarım Bakanları'nın, bugün Belçika'nın başkenti Bürüksel'de, deli dana hastalığıyla ilgili alınacak önlemleri tartışacağı toplantıdan hemen önce, Türkiye'de kedi köpek maması krizi patlak verdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, geçtiğimiz çarşamba günü, ithal kedi ve köpek mamalarına kontrol belgesi vermeyi süresiz olarak durdurdu. İthalat yasağı, tavşan ve tavuk etinden yapılmış mamaları da kapsıyor.

Ellerine, henüz bir genelge ulaşmayan mama ithalatçıları, Pazartesi günü Ankara'ya giderek, bakanla görüşecekler. İthalatçı firmalar, Avrupa'dan getirilen kedi ve köpek mamalarına zeten yasak uygulandığını, ithalatın kontrol belgesiyle yapıldığını belirterek, ‘‘İthalat ile ilgili durdurmanın ne kapsamı ne de süresi belli. Deli dana riski olmayan ABD ve Brezilya'dan ithalatla ilgili açıklama yok’’ diyorlar.

Bu arada, kontrol belgesi çıkmış, faturası kesilmiş gemilere yüklenmiş ithal mamaların durumu da karanlıkta.

Mama krizinde yürük ferahlatan tek haber, Türkiye'deki ithalatçıların elinde mama stoklarının, yaklaşık iki aylık ihtiyacı karşılayacak durumda olması.

Kedi ve köpeklerde bugüne kadar görülmedi

Veterinerler, Avrupa'yı alarma geçiren deli dana hastalığının, henüz kedi ve köpeklerde gözlenmediğni bildiriyorlar. Küçük Hayvan Veteriner Hekimler Derneği Başkanı ve Beslenme Hastalıkları Uzmanı Veteriner Hekim Talat Günbay ‘‘Bu hastalık, en az altı yıl içinde ortaya çıkıyor. Ortalama süre ise 15-20 yıl. Bu süre, kedi ve köpeklerin ortalama ömürlerinin çok üzerinde’’ diyor. Hastalığın insanlara bulaşması için, hastalıklı kedi ya da köpekten insana kornea ya da beyin zarı nakli yapılması gerektiğini de vurgulayan Günbay, riskin yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekiyor.

Hasta olan yandı

İthal mama yasağı, kedi ve köpeği olan hayvanseverleri çok zor durumda bıraktı. İthalatçı firmalar, ellerindeki stoklar tükenmeden Tarım Bakanlığı'nın yeni bir düzenleme yaparak ithalat olanağı sağlayacağı görüşünde. Aksi halde, krizden en çok özel diyet mamalarla beslenen, kanserli, alerjik, böbrek, karaciğer ve şeker hastası kedi ve köpekler etkilenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!