Onlar Soros'la kol kola

Güncelleme Tarihi:

Onlar Sorosla kol kola
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2004 01:49

Tempo Dergisi'ne konuşan Can Paker, uluslararası spekülatör George Soros'un Türkiye'de hangi kurumlara yardım ettiğini açıkladı. Derginin haberine göre Soros; TESEV; Açık Radyo, Açık Site, Bianet, Umut vakfı, AÇEV, Tarih Vakfı ve Avrupa Hareketi'ne mali destek veriyor.

ULUSLARARASI spekülatör George Soros'un Türkiye'de hangi kuruluşa ne kadar mali destek verdiği ocak ayı sonunda tüm ayrıntılarıyla açıklanacak. Haftalık Tempo Dergisi'nin haberine göre Soros; TESEV; Açık Radyo, Açık Site, Bianet, Umut vakfı, AÇEV, Tarih Vakfı ve Avrupa Hareketi'ne mali destek veriyor. Dergi George Soros'un bu kuruluşlara destek verdiğini Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etidler Vakfı (TESEV) Başkanı Can Paker'in açıkladığını belirterek, Soros'un ABD Başkanı George Bush'u devirmek için uğraştığını, bu nedenle de Türkiye'de desteklediği kuruluşların açıklanmasının bu kuruluşlarda panik yarattığını yazdı.

Macar Musevilerinden 74 yaşındaki George Soros'un 7 milyar dolar serveti olduğu ve ABD Başkanı George Bush'a karşı servetini harekete geçirdiği belirtilen haberde şu bilgilere yer verildi:

‘‘Soros'un Türkiye'deki adresi Açık Toplum Enstitüsü ve başında Hakan Altınay bulunuyor. Bu kurum Türkiye Ofisi olarak faaliyet gösteriyor. Soros'un enstitütüsünün danışmanı olan Can Paker ise TESEV'in başkanı. Hakan Altınay Soros'un Türkiye faaliyetleri konusundaki röportajı reddetti. Enstitü, ocak ayı sonunda bir toplantı düzenleyerek, bugüne kadar Türkiye'de yürütülen faaliyetlerin raporunu kamuoyuna açıklayacak. Kimlere ne kadar yardım yapıldı, hangi Türklerle işbirliğine gidildiği ortaya çıkacak. Bundan sonra Soros'un Türkiye faaliyetleri açık bir şekilde yürütülecek.’’

SOROS ARKADAŞIM

Can Paker, Tempo Dergisi'nin ‘‘Soros Bombası Patlıyor’’ başlıklı araştırması için yaptığı açıklamada, ‘‘Bundan sonra verdiklerimizi bilsinler. Bu bilgiler web sitemizde yer alacak. Yani herkes ona göre alsın, korkuyorsa destek almasın’’ dedi. Paker'in bahsettiği korku ise Soros'un Bush karşıtı faaliyetleri nedeniyle yardım alacakların ABD hükümeti nezdindeki durumunu vurguluyor.

Soros'un Türkiye'ye ne kadar para yatırdığı konusunda net rakamlar yok. Açık Toplum Enstitüsü ise beş temel amaç için çalışıyor. Bunlar; siyasi reform, AB, medya, cinsiyet, bölgesel eşitsizlikler ve sivil toplum. Bu konularda faaliyet gösteren kurumların Soros'un yardımından yararlandığı tahmin ediliyor. Açık Toplum Enstitüsü'nün danışma kurulunda yer alan isimlerin de doğal olarak Soros'a yakın ve aynı düşüncede olan kişiler olduğu belirtiliyor. Bu isimler şöyle: ‘‘Hakan Altınay, Can Paker, Nebahat Akkoç, Şahin Alpay, Murat Belge, Üstün Ergüder, Osman Kavala, Ömer Madra, Nadire Mater ve Oğuz Özerdem.’’

Can Paker, Soros ve yardımı için şöyle konuşuyor: ‘‘Ben TESEV Başkanıyım. Onlar TESEV'i takip etmişler, kendileri geldiler, ‘biz size destek vermek istiyoruz' dediler. Biz de ‘peki' dedik. Yalnız ben George Soros'u burada ağırlamıştım. Artık bir dostluğumuz var Soros'la. Ben kendisini TESEV'i destekledikten sonra davet ettim. Biz TESEV olarak kendi olanaklarımızla 600 bin dolar bulursak 500 bin dolar da Soros veriyor.’’

Mater: Soros'tan para almadım

BİANET
adlı internet sitesini yöneten gazeteci Nadire Mater, Açık Toplum Enstitüsü'nün Danışma Kurulu'nda bir süre yer aldığını ancak artık bu kurulda bulunmadığını söyledi. Mater, ‘‘Danışma Kurulu rotasyonlu yapılıyor. Ben hiçbir maddi destek almadım. Tabii ki Açık Toplum Enstitüsü'nü Soros'un desteklediğini biliyorum’’ dedi.

Soros'a göre Bush ABD için tehlikeli

CAN
Paker, George Soros'un, ABD Başkanı George Bush'un izlediği politikalar nedeniyle ABD için tehlikeli olduğunu düşündüğünü söyledi. Paker, ‘‘Bush'un demokrat ve kalıtımcı olmadığını, ABD için tehlikeli olduğunu düşünüyor’’ dedi. Paker Soros'un Gürcistan'daki darbeyle ilgisi olup olmadığının sorulması üzerine de, ‘‘(Öyle birşey yapmadım) diyor. Yapmış olsa, halkın yüzde 90'ının oy verdiği bir adam getirmiş oluyor, çok demokratik bir iş yapmış oluyor bu durumda’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!