‘Onikişubat’ta dünya fuarı

Güncelleme Tarihi:

‘Onikişubat’ta dünya fuarı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2018 01:07

2014 yılında kurulan Kahramanmaraş’ın 415 bin nüfuslu ilçe belediyesi Onikişubat 2023’te Expo’yu düzenlemeye hak kazandı. Yaklaşık 400 milyon liralık yatırımın yapılacağı alanda, Expo 2023’te 2 milyon ziyaretçi ağırlanacak.

Haberin Devamı

KAHRAMANMARAŞ’ın Onikişubat ilçe belediyesi tarafından 760 bin metrekarelik alana kurulu yaklaşık 300 milyon liralık yatırımla yapımına başlanan alan, 2023’re Expo’yu düzenlemeye hak kazandı. Çalışmaların sürdüğü alanda inşaat sürecinin gelecek yılın nisan ayında bitmesi bekleniyor. Expo yılı içinde 2 milyon kişinin ziyaret etmesi beklenen Expo’nun ana teması ise ‘Doğa dostu şehir ve duyarlılık’ olacak. 2 milyon ziyaretçinin yaklaşık 150 bininin yabancı olacağı belirtiliyor. Ayıca Expo için 56 ülkeden katılım olacak. Ülke bahçeleri kurulacak. Alan içinde 68 bin metrekare büyüklüğünde bir havuz, aquapark, hobi evleri, düğün salonu, yürüyüş yolları, kültür merkezi, kafeler, salonlar, 60 metrelik expo kulesi yer alacak. Ayrıca kelebek ve uğur böceği müzeleri de dikkat çeken alanlar arasında bulunuyor. Expo 2023’ün tanıtımı için Onikişubat Belediye’sinin davetlisi olarak geldiğimiz Kahramanmaraş’taki organizasyona Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletveki Mahir Ünal, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan katıldı.

Haberin Devamı

BU SÜREÇ ZORDUR

23 Nisan-31 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek organizasyona 2 milyon kişinin katılmasını beklediklerini dile getiren Bakan Bekir Pakdemirli, “40’tan fazla ülkeden yatırımcı ve turist Kahramanmaraş’a gelecek. İzmir’in 2015’te Expo’yu alabilmesi için canla başla çalışan biri olarak Expo sürecinin nasıl zor olduğunu iyi biliyorum. Bu süreçte emeği olanlara teşekkür ediyorum. Expo Kahramanmaraş’a saygınlık ve değer kazandıracak. İlimiz dünyaya açılacak ve gelişme imkanı bulacak. Kültürel ve tarihsel varlıklarını tanıtabilecek” diye konuştu.

100 MİLYON TL

Bir ilçe belediyesi olarak Expo’yu düzenlemeye hak kazanmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “Burayı bir yaşam alanı yapmak istiyoruz. Antalya daha önce Expo düzenledi. Ancak burası bir yaşam olanı olmadı. Bu alanı Expo’ya başvurmadan önce yapmaya başlamıştık. 300 milyon liralık yatırımın 100 milyon lirasını belediye olarak yapıyoruz. 200 milyon liralık kısmı ise özel sektörce yap-işlet-devret modeli gerçekleştirildi. Expo’yu almamızla beraber 100 milyon liralık yatırımın daha yapılması gerekecek. Böylece yatırım bedeli 400 milyon liraya çıkacak. Yatırımın kalan kısmında Tarım ve Orman Bakanlığı destek olacak. Expo bittikten sonra da alanımız 365 gün yaşayacak” diye konuştu. Belediyelerinin 2014’te kurulduğuna dikkat çeken Mahçiçek, “4.5 önce bu alanın çalışmalarına başladık. Kaynağımızı kendimiz yarattık. Expo oylaması sırasında aleyhte tek bir oy kullanılmadan hak kazandık” dedi.

Haberin Devamı

REFAH SEVİYESİ ARTTI ET TÜKETİMİ YÜKSELDİ

TARIM ve ormancılık alanında yaşana gelişmeleri paylaşan Bakan Bekir Pakdemirli, “Avrupa’da tarımsal hasılada bir numarayız. Tarım sektörümüz eleştiriliyor ama ortada bir başarı da var. 2002’de tarımsal hasılamız 1.9 milyar liraydı. Şimdi ise 15 milyar liraya çıkardık. Büyükbaş hayvan varlığı 2002’de 9.9 milyondu şimdi ise 16 milyona çıktı. Yüzde 60’tan fazla bir artış var. Et ile ilgili zaman zaman ithalata başvuruyoruz. Sebebi ise halkın refah seviyesinin yükselmesi ve tercihleridir. CHP’li bir milletvekili eleştiriler yapıyor. Bu insanlar yılda 6 kilogram et yerken 15 kilogram et yer hale geldi. Tercihler balık ve tavuktan yana olsa Türkiye’nin et sıkıntısı olmayacak. BU tercihler ve gelir seviyesinin artması sebebiyle ithalat yapıyoruz. 2021 yılına gelindiğinde et ile ilgili ithalatın kalmayacağını düşünüyoruz. Orman varlığımız da 1.5 milyon hektar arttırdık. Dünyada orman varlığını arttıran nadir ülkeler arasına girdik. Ağaç olmazsa yağmur, yağmur olmazsa su ve tarım olmaz. Ormanda tarım ve hayvancılık yapmaya başlamalıyız. Şimdi orman ve tarım birleşti. İki bakanlık bir araya geldi. Toprak ve su birleşmiş oldu. Önümüzdeki günlerde daha aktif hale geleceğiz” dedi. Pakdemirli, Kahramanmaraş Elbistan’da da 4 milyon metrekare alan üzerine kurulu 60 bin baş kapasiteli bir hayvan çiftliğinin kurulacağını söyledi.

Haberin Devamı

‘ÜLKEMİZİ GELECEĞE TAŞIYORUZ’

MAHİR Ünal da şunları söyledi: “Türkiye artık dünya ile ilişkisinde kendi iç büyümesinde geldiği nokta itibariyle bir ilçe belediyesi cumhuriyetin 100’üncü . yılında Expo düzenliyor.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!