O'Neill: 'Türkiye BRIC'e giremez'

Güncelleme Tarihi:

ONeill: Türkiye BRICe giremez
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2012 12:20

Ekonomileri hızla gelişen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'e dikkat çektiği ve bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşan 'BRIC' grubu ifadesini, 2001 yılında finans dünyasına kazandıran Goldman Sachs Amerikan Yatırım Bankası'nın Portföy Yönetimi Başkanı Jim O'Neill, 'Türkiye BRIC'e dahil olamaz' dedi.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtlayan O'Neill, İstanbul'da geçen Ekim ayında düzenlenen Türk-İngiliz İş Forumu'nda  konuşan İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green'in İngiliz hükümetinin  BRIC ülkeleri arasına, Rusya'yı değil Türkiye'yi koyduğunu söylediğinin  anımsatılması ve “Türkiye, BRIC grubuna dahil olabilir mi?” sorusu üzerine , şu cevabı verdi:

“Hayır dahil olamaz. Lord Green'in böyle bir şey söylemesi beni çok  şaşırttı. Bu, İngiliz yetkililerin yaptıkları tipik popülist bir davranış.  Rusya'nın büyüklüğü Türkiye'nin iki katından fazla. İçinde bulunduğumuz 10 yılda  Rusya'nın küresel GSYH'ya katkısı, tüm Avrupa ülkelerinin toplamının dünya  GSYH'na katkısı kadar olacak. Türkiye küresel olarak Rusya kadar önemli değil.  İngiliz yetkililer Putin'i sevmediği için, her zaman Rusya önemli değilmiş gibi  davranıyor. Ama bu çok aptalca. İngiliz ekonomisinin zorlanmasının nedenlerinden  biri de bu; dünyayı görmezden geldikleri bir bakış açıları var.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE 2013'TE YÜZDE 5 BÜYÜR

O'Neill, Türk ekonomisinin 2013 yılında  yüzde 5 civarında büyüyeceğini öngörerek, uluslararası kredi derecelendirme  kuruluşlarının Türkiye'yi geriden takip ettiği eleştirilerine katıldığını  belirtti.

O'Neill, Türk hükümetinin büyüme tahminlerinin doğru olduğunu kaydetti.  Özellikle son iki yılda Türkiye'nin ekonomik olarak karşılaştığı zorluklarla iyi  mücadele ettiğini belirten Jim O'Neill, “Geçen yıl bu zamanlar ödemeler  bilançosuyla ilgili endişelerimiz vardı. Ama bu konuda olumlu gelişmeler oldu ve  kriz ihtimali bile doğmadı. Dolayısıyla Türkiye zorluklarla iyi mücadele etti ve  gelecek yıl yüzde 5 civarında büyüyebilir” dedi.

YENİ KISALTMA YAPMAYACAK

“BRIC” gibi yeni bir grup ve kısaltma yaratma planı olup olmadığına  ilişkin ise O'Neill, “Yeni bir kısaltma, akronim yaratmak istediğim konusunda  emin değilim. Akronim yaratmayı sanırım sürdürmeyeceğim” dedi.

Manchester doğumlu, 55 yaşındaki Jim O'Neill, finans sektöründeki  kariyerine 1982 yılında Bank of America'da başladı. O'Neill, Goldman Sachs'a ise  1997 yılında katıldı ve 2001 yılında yatırım bankasının küresel ekonomik  araştırma biriminin başına getirildi.

Haberin Devamı

Bir finans dergisi tarafından geçen yıl “Dünyanın en etkili kişileri”  arasında gösterilen O'Neill, 2010 yılından bu yana Goldman Sachs'ın Portföy  Yönetimi Başkanlığını yürütüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!