’One minute’ oturumu Davos’a internette arama rekoru kırdırdı

Güncelleme Tarihi:

’One minute’ oturumu Davos’a internette arama rekoru kırdırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2009 00:00

Başbakan’ın damga vurduğu Dünya Ekonomik Forumu Google’da hem Başbakan’a, hem Davos’a, hem de Başbakan’ı çileden çıkartan Moderatör David Ignatius’a aranma rekoru kırdırdı. Erdoğan, Davos’un yaratıcısı Klaus Schwab’dan da, moderatör David Ignatius’tan da daha fazla arandı. Ancak, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’i geride bırakamadı.

Haberin Devamı

DAVOS'TA OLAYLI PANELDEN ÇARPICI KARELER

ERDOĞAN PANELİ BÖYLE TERK ETTİ / VİDEO

GAZZE'DE ERDOĞAN'A DESTEK / FOTO GALERİ

DÜNYA BASINI BÖYLE DUYURDU/FOTO ANALİZ

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın ’Davos benim için bitmiştir’ diyerek terkettiği Dünya Ekonomik Forumu Google’da hem Başbakan’a hem de Davos’a hem de Başbakan’ı çileden çıkartan Moderatör David Ignatius’a aranma rekoru kırdırdı. Olayın meydana geldiği 29 Ocak ve tüm dünya basınının konuya yer ayırdığı 30 Ocak günleri de İngilizce ’Türkiye Başbakanı’ anlamına gelen ’Turkish Prime Minister’ın en fazla arandığı tarihler olarak iz bıraktı. Başbakan Erdoğan’ın, oturum moderatörüne yönelik sarfettiği ’one minute (bir dakika)’ cümlesi ile simgeleşen oturumun internetteki yansımaları şöyle:

Erdoğan rekor kırdı

Google Trends’e göre Başbakan Erdoğan, Google Trends’in ölçümlerine girebileceği aranma hacmine ilk kez 2007 yılında ulaştı.

Erdoğan’ın Gazze tepkisinden önce en fazla arandığı gün yüzde 49’luk oy oranı ile ikinci kez Başbakan seçildiği 23 Temmuz 2007 tarihi olmuştu. Ancak, bu son olay ile Erdoğan, bir önceki rekorunu neredeyse 2.5’e katladı.

Gazze olayı Başbakan’ın basında yer alması ve hakkında çıkan haber sayısı açısından da son bir yılın rekoruna imza atmasına yardımcı oldu.

Davos’a üç kat ilgi

Yaşanan olay Davos’a da yaradı. ’Dünya Ekonomik Forumu’nun İngilizcesi olan ’World Economic Forum’ ve ’Davos’ kelimeleri Google aramalarında bundan önce düzenlendiği yıllarda gördüğü ilginin 3 katını toplamayı başardı.

Davos liderler zirvesi ilk günü olan 28 Ocak tarihinde krizin damgasını vurduğu 2008 yılında görmesi beklenen ilgiye ulaşamamıştı. Hatta aramalar önceki yılların gerisinde bile kalıyordu. Zirvenin Google’daki tırmanışı Erdoğan’ın ’Davos benim için bitmiştir’ dediği ikinci gününde başladı.

Peres aranmada lider

Her zaman çok konuşulan İsrail lideri Şimon Peres’in aranma trendi Gazze tartışmasından herhangi bir etki görmedi. Yani ani bir artış göze çarpmadı.

Ancak, Başbakan Erdoğan olayın ardından yaşanan artışa rağmen aramalarda yine de Peres’i yakalayamadı. Sadece arayı biraz kapatmayı başardı.

Moderatör ve Schwab’ı geçti

Olayın ardından dünya Erdoğan’ı Davos toplantılarının yaratıcısı olan ve gerginliğin ardından birlikte basın toplantısı düzenlediği Klaus Schwab’dan da, moderatör David Ignatius’tan da daha fazla aradı.

Washington Post köşe yazarı David Ignetius’un bundan önce de Orta Doğu ve Kürt sorunları üzerine yazdığı yazılar sonrası Google’daki ratingini artırdığı dikkat çekti.

Ighnetius’un tartışma sonrası arama eğiliminde en büyük artış Amerika’da yaşanırken Türkiye de Amerika’nın hemen arkasından ikinci sırada yer aldı.

Kavgaya ilgi çok konuya bakan yok

Dünya Davos’ta yaşanan gerginliğe odaklanırken, tartışılan ’savaş’ konusu ’kavga’ ve bu kavganın tarafları kadar ilgi çekmedi.

Orta Doğu, Orta Doğu sorunu, Gazze ve Hamas kelimelerinin hem Türkçe hem de İngilizce aranmalarında herhangi bir artış gözlenmedi.

Tartışmaya konu ve taraf olan ülkeler açısından bakıldığında ise aramalarda İsrail birinci, Türkiye ikinci oldu. Gazze aramalarında ise hem bir artış yaşanmadı. Hem de arama sayısı açısından Türkiye ve İsrail’in yanına bile yaklaşamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!