Önce imza, sonra tedavi

Güncelleme Tarihi:

Önce imza, sonra tedavi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2012 09:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yılın son gününde değiştirildi.

Haberin Devamı

Değişiklikle bundan böyle check-up, kampanya ya da tarama kapsamında yapılan işlemler SGK’ye fatura edilemeyecek.  

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mustafa Çakır'ın haberine göre,  acillerdeki müdahalenin ardından hasta veya hasta yakınına, bundan sonraki tedaviler için ilave ücret alınacağı, bu ücretleri de SGK’den talep etmeyeceği konusunda“acil halin sona erdiğine ilişkin taahhütname” imzalatılacak.

1 Ocak’tan itibaren uygulamaya giren “SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”de şu düzenlemeler yer alıyor:

İLAVE ÜCRET TALEBİNDE BULUNULAMAYACAK

Sağlık hizmeti sunucusu, sunduğu sağlık hizmetleri öncesinde, alacağı ilave ücrete ilişkin olarak hasta veya hasta yakınının yazılı onayını alacak. Bu yazılı onay alınmadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürülerek ilave ücret talebinde bulunulamayacak.

Hastanın acil haller nedeniyle sağlık hizmeti sunucusuna başvurması ve acil halin sona ermesi durumunda, acil halin sona erdiğine ve müteakip işlemlerin ilave ücrete tabi olduğuna ilişkin hastaya/hasta yakınına “Acil Halin Sona Ermesine İlişkin Taahhütname” imzalatılacak. Taahhütnamede, “Acil hal nedeniyle başvurduğum....’da yapılan tedavim sonrası acil halimin sona erdiği ve bundan sonra sunulacak sağlık hizmetleri için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen usul ve esaslara göre ilave ücret ödemeyi ve ödediğim ilave ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan talep etmeyeceğimi kabul ve taahhüt ediyorum” ifadesi yer alıyor.

Haberin Devamı

Sağlık hizmeti sunucusu, ilave ücrete ilişkin olarak düzenlemiş olduğu faturada, yapılan işlemlerin ‘SUT işlem’ kodunu ve tutarlarını ayrıntılı olarak belirtmek ve bu faturayı yatan hasta tedavilerinde en geç hastanın taburcu olduğu tarihte, diğer tedavilerde ise işlemin yapıldığı tarihte hastaya/hasta yakınına vermek zorunda olacak.

Sağlık hizmeti sunucularınca gerçekleştirilecek check-up, kampanya ya da tarama kapsamında yapılan işlemler SGK’ye fatura edilemeyecek.

Diyaliz tedavisi süresince, Diyaliz Merkezleri Hakkındaki Yönetmelik’te belirtilen tetkikler, hemodiyaliz uygulaması sırasında ortaya çıkan acil durumda yapılması gereken diğer tetkiklerle gerektiğinde ve özellik gösteren hastalara daha sık yapılan tetkiklerin tümü fiyata dahil olup ayrıca faturalandırılmayacak.

Haberin Devamı

Tetkikleri yaptırılmayan hastaların diyaliz tedavilerine ait ücretleri ödenmeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!