Önal: Telekom'da satış oranı yüzde 29'a çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Önal: Telekomda satış oranı yüzde 29a çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

DEVLET Bakanı Recep Önal, dün Prag'da Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn ile yaptığı görüşmenin ardından, ‘‘Türk Telekom'un blok satılacak hisse oranı yüzde 29'a çıkıyor. Konu Bakanlar Kurulu'nun gündeminde’’ dedi.

DEVLET Bakanı Recep Önal, Türk Telekom A.Ş'nin yüzde 20'lik blok satış oranının yüzde 29'a çıkarılması yönünde Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğünü açıkladı. Önal, Ekim ayında toplam 5.2 milyar dolarlık Ülke Yardım Stratejisi (CAS) kredi paketinin Dünya Bankası yönetiminde görüşüleceğini bildirdi.

Önal, dün IMF-Dünya Bankası toplantılarının yapıldığı Prag'da Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn ile görüştü. Görüşmeden sonra bir basın toplantısı düzenleyen Önal, Telekom özelleştirilmesiyle kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasal düzenlemelerdeki gecikmeler üzerinde durduklarını söyledi.

Linn'in Telekom'un özelleştirilmesi konusunda hükümetin geciktiğini söylediğini aktaran Önal, şunları söyledi: ‘‘Yüzde 29'dan fazlasına hükümetin yetkisi olmadığını söyledim. Eğer yasa çıkmazsa Telekom konusunda yüzde 29 ile yolumuza devam edeceğiz.’’

Telekom hisselerinde çalışanlara yüzde 5'lik hisseye müdahale edilmeyeceğini söyleyen Önal, şöyle devam etti:

‘‘Yüzde 29 ile 49 arasındaki kısımdan yüzde 15'i halka arzın tekrar yapılabilir diye düşündük. Blok satış hissesinin yüzde 29'a çıkarılması konusunu ilgili bakanlarla da görüştük.’’

Önal'ın verdiği bilgiye göre, toplam 5.2 milyar dolar tutarındaki CAS kredisi Dünya Bankası'nda 15 Ekim'de görüşülecek. Bu paketin 2.6 milyar dolarının proje kredileri, 2.4 milyar Dolarlık bölümünü ise yapısal uyum kredileri oluşturuyor. Kamu bankalarıyla ilgili KHK'nın çıkması halinde harekete geçirilecek olan 750 milyon dolarlık F-SAL kredisi ise 2.4 milyar dolarlık yapısal uyum paketinin içinde yeralıyor. Bakan Önal, kamu bankalarıyla ilgili düzenleme Ekim ayına yetişmese bile, bu durumun CAS kredisinin Dünya Bankası'nda görüşülmesine engel olmayacağını açıkladı.

Önal, bir gazetecinin Dünya petrol fiyatlarındaki artışın içeride akaryakıt fiyatlarına yansıtılıp yansıtılmayacağına ilişkin bir soruya ise şu karşılığı verdi:

‘‘Biliyorsunuz özel sektörün yansıtılması yönünde talebi var. Biz hükümet olarak bugüne kadar bunu yansıtmadık. Ama finansmancı olarak baktığınızda ise kaldırabileceğimiz belli bir nokta var. Burada dengeleri çok bozacak bir noktaya gelmememiz lazım.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!