Olumsuzlukları satan borsa toparlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Olumsuzlukları satan borsa toparlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Piyasalarda tüm olumsuzluklar hemen hemen satıldı sayılır. Köfrez krizi patlak verdiği andan itibaren borsa, faiz ve döviz cephesinde ilk tepkiler sert olmuştu. O günlerde borsa hızlı inişe geçerken, döviz ve faizler yükselmişti. Ardından Özelleştirem İdaresi Başkanlığı'nın ‘‘zamansız’’ açıklaması yaşandı. Sonra yüzde 100'ü aşan enflasyon depremi vurdu.

Piyasalarda bu olumsuzlukların etkisini yavaş yavaş üzerinden atmaya başladığı gözleniyor. Körfez krizinin patlak verdiği ilk günlerde 1.77 marktan 1.83 marka fırlayan ABD Doları, bugünlerde 1.82 mark sınırında seyrediyor. İçerde de artış hızı kesilen dolar, 225 bin lira düzeyinde işlem görüyor.

Faiz cephesinde de, olumsuzlukların etkisinin azaldığı gözleniyor. Nakit sıkıntısına karşın gecelik oranlarının dün özellikle öğleden sonra biraz gevşediği gözlendi. Gecelik faiz, yüzde 85'ten yüzde 82'ye geriledi. Merkez Bankası'nın nakit sıkıntısını hafifletmek için yedi günlük repo ihalesiyle piyasaya 163 trilyon liralık fon desteğini de hatırlatmakta fayda var.

Geçen hafta hızlı yükselen bono oranlarında da dün düşüş dikkat çekti. Bono da, çeşitli vadelerde oranlar dün 1.5-2 puan kadar geriledi.

Bütün olumsuzlukları satan borsanın da toparlanmaya başladığı dikkat çekiyor. Borsa, halen gündemde olan olumsuzluklara karşın haftaya yükselerek başladı. Borsa endeksi dün 22 puan artarak, 3 bin puanın üzerinde kaldı ve 3 bin 37 puandan kapandı. Kötü haberleri peş peşe satan borsanın, çıkabilecek en küçük olumlu bir haberle hızlı yükselişe geçebileceğini düüşünenler de var.

Spekölütörlerin operasyonlarıyla tavan yapan hisselerin yanısıra, yıl sonu bilançoların da desteği ile küçük çaplı artışlar devam edebilir. Fakat piyasalarda olumsuzlukların bittiğini söylemek için erken. Bu yüzden temkinli olmakta fayda var.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!