‘Olumlu yönde ayrışacağız’

Güncelleme Tarihi:

‘Olumlu yönde  ayrışacağız’
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2017 22:22

Dünya ekonomisinin uzunca bir süreden sonra tekrar büyümeye başladığına dikkat çeken Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “Ekonomimizin temelleri güçlü kalmaya devam edecek. Türkiye ekonomisi olumlu yönde ayrışacak” dedi.

Haberin Devamı

EKONOMİ dünyasının önemli aktörlerini bir araya getiren ve 2 gün süren Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin kapanış konuşmasını Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yaptı. Türkiye ekonomisinin olumlu yönde ayrışacağını söyleyen Çetinkaya, dünya ekonomisinin uzunca bir süreden sonra tekrar büyümeye başladığını dile getirdi. Buna bağlı olarak gelişmiş ülkelerdeki enflasyonun hedeflere yaklaştığını, emtia fiyatları ve enflasyonda da hareketlenmenin başladığını belirten Çetinkaya, “Bu durum faizlerde artışa yol açsa da, faizler düşük düzeyde seyrediyor. Faizlerde yükselişin yavaş ve kademeli olacağı görülüyor” dedi. Burada küresel ekonomideki canlanmanın yapısal bir iyileşme mi, döngüsel bir toparlanma mı olduğu sorusunun gündeme geleceğini kaydeden Çetinkaya, “Verileri incelediğimizde yapısal anlamda henüz bir iyileşme yok” dedi.

Haberin Devamı

PARA POLİTİKASI

Destekleyici para politikalarının sürece katkısı olduğunu ancak para politikalarının yapısalların yerine geçemeyeceğini belirten Çetinkaya, “Küresel ekonomi sağlıklı bir büyüme patikasında değil” diye konuştu.  Küresel ekonomi için yapısallara önem verilmesi ve şoklara karşı direncin artırılması gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, Türkiye ekonomisindeki son duruma da değindi.

Türk ekonomisinin farklı nitelikteki şoklara karşın oldukça dirençli bir seyir izlediğini belirten Çetinkaya, bundan sonraki dönemde de para politikasını fiyat istikrarı çerçevesinde sürdüreceklerini ve yapısallar konusunda da farkındalık oluşturacaklarını belirtti. Merkez Bankası’nın bütüncül yaklaşımının süreceğini kaydeden Çetinkaya, “Atılacak adımlarla birlikte ekonomimizin temelleri güçlü kalmaya devam edecek” diye konuştu.

PATRON TİLKİ GİBİ ORTAMI KOKLAMALI

‘Yeni Nesil İnovasyon’ başlığı ile düzenlenenen panelde Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül moderatör olurken, Clayton Christensen’den  Araştırmacı  Efosa Ojomo, PTT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, B-LAB Küresel Elçisi ve Social Innovation Exchange CEO’su Marcello Palazzi, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, P&G Türkiye ve Kafkasya Genel Müdürü Tankut Turnaoğlu konuşmacıydı. Muharrem Yılmaz, “Patron dediğin tilki gibi ortamı koklamalı. Oturmayıp sürekli araştırma içinde olmalı. Biz de şirket olarak inovasyonu ota kadar indirdik” dedi. 

Haberin Devamı

ORTA VE ALT GELİR GRUBU EV SAHİBİ OLMALI

ZİRVE’nin bir diğer oturumu ise ‘Gayrimenkul: Büyümenin Yeni Yönü’ başlığı ile düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Serveotel CEO’su Ömer İsvan üstlendi.Torun GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, TOKİ Başkanı Ergün Turan, Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ve Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Türkiye’de konut sahipliği oranının yüzde 61’lerde olduğunu belirten Turan, alt ve orta gelir grubu için konut üretilmesi gerektiğini söyledi. 

ABD’YE 500 SİMİT SARAYI

Haberin Devamı

ULUDAĞ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde düzenlenen ‘Girişimcilik: Türkiye Ne Yapmalı’ konulu panelde moderatörlüğü DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş üstlendi. Düzenlenen panelde, Vinaya Kurucusu ve CEO’su Kate Unsworth, Simit Sarayı İcra Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu, Dünya KOBİ Forumu Danışmanı ve Dünya Bankası Eski Başkan Vekili Janamitra Dave, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emre Zorlu, SBK Holding Yönetim Kurullu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz ve Türk Telekom CEO’su Paul Doany konuşmacı olarak yer aldı. Türkiye’de kendilerinin simitçi olarak görüldüğünü ancak yurtdışında ‘bakery zinciri’ olarak tanındıklarını ifade eden Simit Sarayı İcra Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu, cirolarının yüzde 52’sinin yurtdışındaki faaliyetlerden geldiğini söyledi. Sırbıstan’da bir zinciri satın aldıklarını, oraları Simit Sarayı’na çevireceklerini belirten Kavukçu, ABD’de 2018’de 500 mağaza açmak için yerel bir şirket ile görüşme halinde olduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

ALTYAPI YATIRIMLARI İSTİKRAR GETİRİR

‘Yatırım 2023: Altyapı ve Sağlık’ başlıklı oturumun moderatörlüğünü ise Kibar Holding CEO’su Tamer Saka’nın gerçekleştirdi. Panelde yer alan konuşmacılar ise şu isimlerden oluştu; IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Özer, NG Grup Başkanı Nafi Güral ve YDA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan. Alt yapı yatırımlarıyla istihdam arasında bir bağlantı olduğunu belirten IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, alt yapı yatırımlarının süreklilik kazanmasının ekonomiye büyük istikrar getirdiğini söyledi. Türkiye’nin artan nüfusuna ve mevcut hastane binalarının yaşlandığına dikkat çeken Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Özer de Türkiye’de mevcut hastane binalarının yaşlandığını, yatırım ihtiyacı olduğunu belirtti. Özer, yatak sayısı artarken aynı şekilde tıbbi personel sayısının da artması gerektiğine dikkat çekti. 

Haberin Devamı

‘KİMSEYE DÜŞMAN OLMA LÜKSÜMÜZ YOK’

ULUDAĞ Ekonomi Zirvesi’nde düzenlenen ‘Feragat Zamanı’ adlı oturum zirvenin ikinci gününde en dikkat çeken panellerden biri oldu. Oturumda, Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Adnan Bali, Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kozlu ve Yıldırım Holding CEO’su Yüksel Yıldırım konuşmacı olarak yer aldı. Düzenlenen oturumda iş dünyası ve bankacılık sektörünün zor dönemde gerekli feragatı gösterdiğini ifade eden Yüksel Yıldırım, “Yurtdışında kazandıklarımızı bu ülkeye yatırım olarak getirdik. Ancak daha iyisini yapabilmemiz için hükümetin karar veren mercilerinin bizleri anlaması gerekiyor. 260 milyar dolarlık borç batağında olan özel sektör ve bankalara destek olması gerekiyor. Artık kimseye düşman olma lüksümüz yok. Verilecek desteklerle 2023 olmasa bile belki 2030’da hedeflere ulaşabiliriz” dedi.

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Adnan Bali de Türkiye’nin içinde bulunduğu dönemi ‘sıradışı’ olarak tanımladı. Adnan Bali, “Pek normal olmayan gerçek üstü olaylarımız var. 2014 yılında iki seçim geçirdik. 2015’te de 2 seçim oldu. Tam işimize döneceğiz diye düşünüyorduk. 2016’da belirli bir gelecek olmasını beklerken, bakanlar kurulunun açıklandığı gün Rus uçağı düştü. Brexit, Trump’ın ABD Başkanı olması, Fed’in faiz politikası falan derken, her şey yaşandı. Bir de darbe girişimi yaşandı. Tüm bu olaylar sonucunda 19 yılda geri aldığımız yatırım yapılabilir reytingimizi, aldıktan 3 yıl sonra kaybettik. Bu kadar sıkıntıdan sonra işimizi gücümüz konuşabiliyoruz. Bu da kolay değil” diye konuştu.

Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu üyesi Cem Kozlu, “Toplum olarak haklarımızı değişik bağlamda elde etmek için mücadele ediyoruz. Kolay bir ortamda değiliz. Vicdanen feragat anlamında o kadar rahat değilim” dedi.

BAKMADAN GEÇME!