Olmuksa İngiliz şirketinin Türkiye operasyonlarını satın aldı

Güncelleme Tarihi:

Olmuksa İngiliz şirketinin Türkiye operasyonlarını satın aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2010 14:41

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü, Olmuksa'nın, İngiliz DS Smith Grubunun Türkiye operasyonlarını (Çopikas) satın alma anlaşması imzalamasıyla, Türkiye'de toplam 8 tane üretim tesisiyle coğrafi olarak müşterilerine yakın olma açısından önemli avantaj sağlayacağını kaydetti.

Dördüncü, satın alma anlaşmasının imzalanmasıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Olmuksa'nın oluklu mukavva üreticisi İngiliz DS Smith Grubunun Türkiye operasyonlarını 5,5 milyon avro bedelle satın almak üzere anlaşma imzaladığını, yasal sürecin sonuçlanmasının ardından hisse alım işleminin gerçekleşeceğini söyledi.

Satın almanın Olmuksa'nın stratejik hedeflerine tam bir uyum sağladığını, özellikle Türkiye'deki coğrafi dağılımı tamamlayan bir özelliği bulunduğunu vurgulayan Dördüncü, şöyle konuştu:

“Anlaşmayla 2 tane oluklu mukavva, 1 tane de kağıt üretim tesisinin hisselerini satın alıyoruz. Yeni katılanlarla birlikte Olmuksa şirketimiz, Türkiye'de toplam 8 tane üretim tesisiyle coğrafi olarak müşterilerine yakın olma açısından önemli avantaj sağlıyor. Bu, bizim Türkiye'deki bilinirliğimizi, müşterilerimize yakınlığı daha da teyit eder hale geliyor. Bölgemizdeki yakın müşterilerimize daha geniş kapsamlı hizmet verme imkanına kavuşuyoruz. Bu satın alma, bizim iş hacmimizi artıracak. İş hacmimizin artmasını tedarikçilerimizin ve iş ortaklarımızın en verimli şekilde karşılayacağına inanıyoruz. Ayrıca DS Smith'in şu ana kadar mevcut olan yaklaşık 200 yeni iş arkadaşı da Sabancı ailesine kavuşacak.”

Dördüncü, satın almanın ardından yurtiçi veya yurtdışında başka satın almalar gerçekleştirmeyi düşünüp düşünmedikleri sorusuna ise “Şu anda daha yepyeni bir işi bitirdik. Önce bunu başarılı şekilde hazmediyor olmamız lazım. Prensip olarak evet, ama şu anda başka somut başka bir projemiz yok” yanıtını verdi.

“ÖZEL KUTULARI TANZANYA'YA KADAR GÖNDERİYORUZ”

Olmuksa Genel Müdürü Tuğrul Arıkan da 42 yıllık geçmişe sahip, Türkiye'deki oluklu mukavva ambalaj konusunda “ilk kurumsal” şirket olan Olmuksa'nın, 1998 yılında kağıt ve ambalaj firması International Paper Co. ile oraklık kurduğunu, ortaklık dışında kalan hisselerin ise halka açık olduğunu hatırlattı.
Arıkan, üretimden satışlarda 2002-2010 arasında sürekli büyüme kaydeden Olmuksa'nın 2009 yılında 216 milyon lira satış hacmine ulaştığını, Edirne, Gebze, Bursa, İzmir, Antalya, Adana'daki 1 kağıt ve 5 kutu tesisine satın almayla 2 kutu tesisi daha eklendiğini, bu satın almanın büyümeye daha fazla katkı sağlayacağını söyledi.

DS Smith Türkiye'nin (Çopikas) Çorlu ve Çorum'da yerleşik 2 oluklu mukavva tesisi ve 1 kağıt üretim tesisi, 200'ün üzerinde çalışanı, Bursa Ankara ve Eskişehir'de depoları olduğunu, 2009 yılında 70 milyon liralık satış hacmine ulaştığını anlatan Arıkan, satın almanın şu anda daha az etkin oldukları Kuzey Batı Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleriyle uyum sağladığını ifade etti.

İhracatın satışlar içindeki payının yüzde 6 olduğunun altını çizen Arıkan, bunun yeni operasyonla belki bir iki puan artacağını, özel kutuları Tanzanya'ya bile gönderdiklerini, ancak iç pazar ağırlıklı çalıştıklarını bildirdi.

Yeni satın alma hedeflerine ilişkin soru üzerine ise Arıkan, “Tabii ki olacak. Çünkü bir şekilde Türkiye çok büyüyen ekonomiye sahip olduğu gibi ambalaj tüketiminde de önemli avantajlara sahip. Büyümenin bir bölümü organik, bir bölümü de yaratılan, ortaya çıkan yeni pazarlarla olacak. O nedenle sorunuza yanıt kuvvetli bir evet” şeklinde konuştu.

“2008 RAKAMLARINA BİR DÖNÜŞ VAR”

Olmuksa'nın satışlarının ilk 3 ay açısından bakıldığında oldukça cesaret verici olduğunu dile getiren Arıkan, “2008 rakamlarına bir dönüş var. 2009 Haziran, Temmuz ayından itibaren başlayan bir trenddi. 2010'un ilk çeyreğinde de bu devam etti” dedi.
Arıkan, anlaşmayla hisselerin yüzde 100'ünü devraldıklarını kaydetti.
Yatırım planlarına ilişkin de Arıkan, genel anlamda hep yürüttükleri yatırım politikaları bulunduğunu, söz konusu tesislerin de bundan faydalanacağını, ancak sene sonunda bu konuda daha iyi bir plan yapılmış olacağını söyledi.
Başka bir soru üzerine de Arıkan, DS Smith'in operasyonlar açısından Türkiye'ye inanan grup olduğunu vurgulayarak, grubun burada oluklu mukavva dışında da operasyonları bulunduğunu, ancak bazı segmentler ve bölgelere daha fazla odaklandığını,Türkiye'de ambalaj grubu içinde başka bazı operasyonlarına devam ettiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!