Oligarklara 5.2 milyar dolarlık darbe

Güncelleme Tarihi:

Oligarklara 5.2 milyar dolarlık darbe
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2018 23:39

RUSYA, ABD yönetiminden yeni kötülük beklerken, İsviçre bankası Rus oligarklara beklenmedik darbe indirdi.

Haberin Devamı

İsviçre merkezli dünyanın önde gelen bankalarından Credit Suisse, Rusya lideri Vladimir Putin’e yakınlığı ile bilinen birkaç oligarkın toplam 5 milyar İsviçre Frangı (yaklaşık 5.2 milyar dolarlık) hesaplarını dondurdu.

İsviçre bankasının sesiz sedasız gerçekleştirdiği operasyon Credit Suisse bilançosu açıklandığında ortaya çıktı. Bilançodaki farkın ortaya çıkmasıyla banka yönetimi Rus para babalarına ait hesapları gerçekten dondurduğunu doğruladı. Rusya’da şok etkisi yaratan haber duyulur duyulmaz borsada döviz fiyatları fırladı. Çarşamba günü 67 rubleden işlem gören dolar, perşembe sabahı 68.5 rubleye çıktı.

Rusya’daki Vzglad gazetesinin haberine göre İsviçre bankasının dondurduğu hesaplar büyük olasılıkla Kremlin Sarayıyla yakınlığı ile bilinen Viktor Vekselberg ile Oleg Deripaska oligarklarına ait. Bu iki kişi yanı sıra irili ufaklı birkaç Rus iş adamının da hesapları şu anda bloke durumda. Perşembe sabahı İsviçre bankasından yapılan ek açıklamada Rus vatandaşlarına ait hesapların ABD’nin daha önce Rusya’ya yönelik uygulamaya koyduğu mali yaptırımlar çerçevesinde hayata geçirildiği belirtildi. Credit Suisse bankasının dünya mali sistemini parçası olarak direktiflere uymak zorunda olduğunun altı çizildi.

BLOKE DEĞİL KORUMA!
Credit Suisse bankasın attığı kritik adımdan hemen sonra iki başka İsviçre bankası UBS ve Julius Baer de aynı yolu izleyebileceklerini ilan etti. Benzer uygulamanın Alman Deutsche Bank tarafından da yürürlüğe girebileceği de söyleniyor. Önde gelen batılı bankaların Rus oligarklara ait hesapları bloke etmesi durumunda rakamın 20 milyar dolara çakabileceği dile getiriliyor.

Öte yandan Rusya’daki İnterfaks haber ajansının aktardığına göre Credit Suisse, Rus oligarklara ait milyarlarca dolarlık hesaplara bloke konduğu konusunda ağız değiştirerek, hesapların bloke edilmediği, sadece statü değiştirerek “güvenli muhafaza” adı altında korunduğunu açıkladı. Bloke ile “güvenli muhafaza” arasındaki farkın izah edildiği haberde “Rus vatandaşlarının bankadaki paraları zarar görmüyor. Sadece bankanın bu parayı işletme ve yönetme politikası değişiyor”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!