Okuyan: Sabancı ikili oynuyor

Güncelleme Tarihi:

Okuyan: Sabancı ikili oynuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, işadamı Sakıp Sabancı'ya yönelik Bakanlar Kurulu'nda dile getirdiği görüşlerine, ‘‘Tepkim iki yönlülüğe’’ diye açıklık getirirken, işçi ücretleri için, ‘‘yüksek’’ iddiasında bulundu.

Cuma günkü Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde işadamı Sakıp Sabancı ile görüşüp düşüncelerini ona da aktardığı öğrenilen Okuyan, toplantıda konuyu açmasının nedeninin işçi ücretleri olmadığını belirterek şunları dedi:

‘‘Benim tepkim, iki yönlü davranışa. Bir yandan grev ertelenmesi yönünde talepler ifade edeceksin, diğer yandan gidip uzlaşacaksın. Burayı sadece grev erteleme mekanizması olarak göreceksin. Bir yandan enflasyonla mücadele programına destek verdiğini söyleyip herkesi de aynı şekilde davranmaya çağıracaksın, diğer yandan gidip yüzde 60'la sözleşme imzalayacaksın. Yani bu para nerden çıkacak? Yine fiyatlara yansıyacak.’’

Belediyeler konusunda da aynı tavrı gösteren Okuyan, belediye başkanlarına seslenerek ‘‘İşçinin SSK primini ödemeyeceksin, her tarafa borç takacaksın, Ankara'ya gelip ‘Kapıma kilit vuruyorum' diye ağlayacaksın, 50 kişinin çalışması gerekirken 250 kişiyi çalıştıracaksın, sonra da popülizm adına ücretlere yüzde 70 zam yapacaksın. Allah aşkına, bu para kimin parası? Kimden alıp kime veriyorsun?’’ diye sordu.

Emeklilik yaşını yükselten yasayı çıkartarak işçinin tepkisini çeken Çalışma Bakanı Okuyan, bu kesimin kendisine yönelik eleştirilerini artıracak yeni bir çıkışta da bulundu. Okuyan, işçiye enflasyon oranının çok üstünde zam yaptıkları için Sabancı ve belediye başkanlarının eleştirirken, işçi ücretleri fazla bulduğunu da söyledi. Okuyan, ‘‘Ücretler yüksek mi?’’ sorusuna şu yanıtı verdi:

‘‘Evet, yüksek. Her yer, her işçi için söylemek mümkün değil, ama bir örnek vermek istiyorum. Yılda 12 milyar dolar emanet ettiğimiz SSK Genel Müdürü'ne 534 milyon lira maaş verirken, işçiye 700 milyon lira veriyoruz. Bu me denge? Böyle bir ücret politikası olur mu?’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!