ÖİB: Kurum denetleniyor

Güncelleme Tarihi:

ÖİB: Kurum denetleniyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2001 13:49

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) hakkında ortaya atılan iddialara cevap verdi. ÖİB, kurumun denetlenmediği iddialarının tamamen gerçek dışı olduğunu bildirdi.

Özelleştirme İdaesi, Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın`ın özelleştirme uygulamaları ve İdareye yönelik iddialarını bir yazılı açıklama ile yanıtladı.

Kurumun rutin olarak her yıl Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Sayıştay, TBMM, KİT Komisyonu, Başbakanlık Teftiş Kurulu ve gerekirse Devlet Denetleme Kurulu tarafından denetlendiği belirtilen açıklamada, özelleştirme bilançosunun 2.7 milyar dolar açık verdiği savının da doğru olmadığı kaydedildi.

9.2 milyar dolarlık kullanımın yüzde 49`u olan 4.5 milyar doların kapsamda bulunan kuruluşlara sermaye iştiraki, kredi ve personel ödemeleri olarak aktarıldığı, yüzde 11`lik bölümün de borç ödemelerinde kullanıldığı vurgulanan açıklamada, diğer iddialara ilişkin de şu görüşlere yer verildi:

  • Özelleştirme uygulamasından sağlanan gelirlerin yasaya aykırı biçimde Hazine`ye aktarılıp kullanıldığı iddiası da doğru değildir. Doğru olmayan bilgilerle kamuoyunun aklını karıştırmaya kimsenin hakkı yoktur.

  • yılları arasında yapılan özelleştirme uygulamaları toplam tutarı olan 7 milyar 332 milyon dolardan yine bu süre içinde nakit ya da vadeli olarak tahsil edilen 6 milyar 876 milyon doları çıkararak, bulunan rakamın tahsil edilemeyen tutar olduğunu söylemek, gerek matematiksel, gerekse mantıksal olarak doğru değildir.

    Söz konusu tutar, vadeli olarak özelleştirilen uygulamalardan kaynaklanan farktır. Tahsil edilecek tutar, vadeye bağlanan tutarlara uygulanan faizler nedeniyle daha da fazla olacaktır.

    İSRAFA YATMAYAN YATIRIMLAR KABUL GÖRMEKTE

  • ÖİB`nin taksit sürelerini 15-20 yıla kadar uzattığı iddiası da tamamen gerçek dışıdır. Maksatlı olarak yanlış bilgilendirerek, kamuoyunun aklını karıştırmaya kimsenin hakkı yoktur.

  • Kar eden kuruluşların gelirlerini kendi yatırımları için kullanmalarına idarenin izin vermediği yönündeki açıklama da doğru değildir. İşin gereği ve ekonomik rasyoneli olan kamu tasaruf mantığı içinde israfa kaçmayan her türlü yatırım Özelleştirme İdaresi tarafından kabul görmekte ve tüm kuruluşlar özelleştirme süresi içinde özelleştirmeye hazır hale getirilmektedir.

  • Kaynak kullanım tablolarında, (ilgili kuruluşlara aktarma) başlığı altında görünen tutar, bir takım özel kuruluşlara değil, özelleştirme kapsamına alınan KİT`lerde bulunan diğer kamu hisselerine sahip kamu kuruluşlarına verilmiştir.

  • Denetim, danışmanlık, ilan ve reklam harcamaları için toplam 98 milyon dolar düzeyindeki ödemeler, uygulamaların başladığı 1985 yılından bugüne kadar geçen 16 yıllık süre içerisinde kullanılmıştır. Tüm kullanımla iinde binde 5`ler seviyesinde olan bu tutar, dünya özelleştirme uygulamalarındaki örneklerin çok altındadır.``

    ÖİB`nin açıklamasında, uygulamaların her zaman kamuoyunun önünde, şeffaf ve devletin tüm denetim mekanizmalarnıın denetiminde yürütüldüğü de belirtildi.

    Açıklamanın son bölümünde, genel ekonomik durum ne ise, Hazine hangi sıkıntılar içindeyse ÖİB`nin de bundan farklı bir durumda olmadığı vurgulandı ve ``Tüm bu olumsuz koşullara rağmen ÖİB, KİT`lerde tenkit edilen aşırı istihdam ve israfa, kendi bünyesinde ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda müsaade etmemektedir`` denildi.
  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!