Off Shore Leaks belgeleri arama motoru

Güncelleme Tarihi:

Off Shore Leaks belgeleri arama motoru
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 16, 2013 15:46

Washington merkezli Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) 122 bin şirket, 12 bin aracı ve 130 bin kişi hakkında bilgi içeren 2,5 milyon Off Shore Leaks belgesinin yer aldığı bir veri tabanı oluşturdu.

Haberin Devamı

VERİTABANINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

ICIJ, 170 ayrı ülkede 130 binden fazla milyarderin paravan şirketler ve offshore hesaplarla nasıl vergi kaçırdığı ortaya çıkaran belgeler tüm kullanıcıların online olarak arama yapabildiği bir internet uygulaması ile paylaşıldı.

Oluşturulan platform  "arama" bölümüne girilen kişi veya şirket bilgisi isimleri tarayarak veri tabanında hakkında bir belge olup olmadığını konusunda bilgi veriyor. Off Shore Leaks skandalı 2 milyon e-posta içeren 260 Gigabyte büyüklüğündeki verinin ICIJ’e ulaşmasıyla başlamış, aralarında Washington Post, BBC, Guardian gibi kurumların çalışanlarının da yer aldığı 100'ün üzerinde gazeteci tarafından uzunca bir süre incelenmesinin ardından nisan ayında patlak vermişti.

Platform daha şimdiden pek çok gizli milyarderin de gizli varlıklarını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

DİŞ HEKİMİ DE ÇİFTÇİ DE LİSTEDE

Listede iş ve siyaset dünyasının önemli isimlerinin yanı sıra ABD'li bir diş hekimi, Yunanistanlı bir çiftçi gibi ilginç profiller de yer alıyor.

ICIJ'in belgelerde adı geçen herkesi ortaya çıkaracak bir uygulama geliştirdiklerini açıklamasının ardından, aralarında Moğolistan Parlementosu Başkan Vekili, Avusturya'nın en büyük bankalarından birinin CEO'su gibi isimlerin yer aldığı çok sayıda kişi istifa etti.

Off Shore Leaks belgelerinin 17 ayı aşkın süredir incelenmekte olduğunu ve araştırmaların hala devam ettiğini belirten ICIJ, platformun Costa Rica merkezli La Nación Gazetesi tarafından geliştirildiğini ve bu uygulamayla tüm kullanıcıları vergi kaçıran kişilerle ilgili aydınlatmayı hedeflediklerini açıkladı.

ICIJ sözcüsü" Bu uygulamayla özellikle vergi kaçakçılığının fazla olduğu ülkelerdeki  vatandaşları ve gazetecileri de bilgilendirmek için geliştirdik. Kullanıcıların bu platformu keşfetmesinin ardından çok büyük skandalların ortaya çıkacağından hiç şüphemiz yok" diye konuştu.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), 1997’de kurulan ve bugün 60 ülkeden 160 gazetecinin uluslararası dosyalarda işbirliği halinde çalıştığı bir gazetecilik platformu.

 

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!