OECD: Enflasyon ancak 2001’de yüzde 25’e iner

Güncelleme Tarihi:

OECD: Enflasyon ancak 2001’de yüzde 25’e iner
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), yayınladığı ‘‘Ekonomik Görünüm’’ raporunda, Türkiye'nin bu yıl için hedeflediği yüzde 25'lik enflasyonun, 2001 yılı başlarında tutturulabileceğini açıkladı. Raporda, Türkiye'nin 1999 yılında yaşanan iki deprem ve dünyayı etkisi altına alan mali krizden oldukça zarar gördüğü hatırlatılarak, bu olumsuz faktörlerin artık üzerinden gelinmeye başlandığı ifade edildi. IMF'nin destek verdiği enflasyonla mücadele programı ile birlikte pazardaki güvenin arttığı kaydedilen raporda, bunun da faiz oranlarının önemli ölçüde düşmesine neden olduğu kaydedildi. OECD'nin raporunda, deprem sonrası inşaatlar dönemi ve dış elverişli koşullarla birlikte, düşük enflasyon rejimine geçişin yarattığı kısa dönem maliyetlerin yapacağı olumsuz etkiye rağmen, iki yıl içinde üretimde iyileşme beklendiği ifade edildi. Raporda, enflasyonla mücadele stratejisindeki istikrarın, sıkı bütçe denetimi ve kamu borçlarının kontrol altına alınmasına bağlı olduğu hatırlatıldı.

Bu arada OECD üyesi 29 ülke içinde Türkiye, 1999 yılındaki 195 milyar dolarlık gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH) ile 17'nci sırada yer aldı.

Türkiye'nin GSYİH'si 1996-1999 döneminde dolar bazında yüzde 7.1 oranında arttı. OECD ülkeleri içinde ABD, 9 trilyon 190 milyar dolarlık GSYİH ile açık farkla ilk sırada yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!