OECD: Avrupa’da kriz Ebola virüsü gibi yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

OECD: Avrupa’da kriz Ebola virüsü gibi yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 00:00

Avrupa’da borç sorunuyla baş etmeye çalışan Yunanistan’ın dışında Portekiz, İrlanda, İspanya, İtalya ve İzlanda borç yükleri ile endişe yarattı. Bu korku, kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un İspanya’nın kredi notunu indirmesinin ardından artarken, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) Başkanı Angel Gurria, borç krizini ‘Ebola virüsü’ne benzetti.

Haberin Devamı

Yayılmaya başladı bile

Gurria, “Borç krizinin yayılma tehlikesinden bahsetmiyoruz. Kriz kıta geneline yayılmaya başladı bile. Sorun tıpkı Ebola gibi. Virüsü kaptığınızı öğrendikten sonra, hayatta kalmak için bacağınızı kesmek zorundasınız” diye konuştu. Finans piyasalarında borç krizinin yayılacağına yönelik endişeler devam ederken, yatırımcılar not indiriminin ardından ellerindeki İspanya tahvillerini satmaya başladı. S&P’nin açıklaması, İspanya tahvillerini ve borsasını vurdu. İspanya’nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi yüzde 4.1’ye yükseldi.

En zayıf halka Portekiz

Yunanistan’ın ardından, borç yükü nedeniyle Euro Bölgesi’nde bu ülkeden sonraki zayıf halka olarak görülen Portekiz’in geçen yıl son çeyrek itibariyle 548.4 milyar dolar borcu bulunduğu belirlendi. Kredi notu düşürülen Portekiz’in, Euro Bölgesi’nde yardım isteyecek ikinci ülke olmamak adına geçen ay açıkladığı sert önlemler içeren kemer sıkma paketinin, kabul edilip devreye alınması gerektiği belirtiliyor.

En borçlusu İtalya

Dünya Bankası’nın geçen yıl son çeyrek toplam dış borç verilerine göre, bu ülkeler içerisinde İtalya 2 trilyon 595 milyar dolarla en fazla borç yüküne sahipken, onu 2 trilyon 546 milyar dolarla İspanya ve 2 trilyon 321 milyar dolarla İrlanda takip ediyor. Yunanistan’ın ise 581.6 milyar dolar, Portekiz’in 548.4 milyar dolar borcu bulunuyor. İzlanda’nın uzmanların açıklamalarına göre, 136 milyar dolar dolaylarında dış borcu olduğuna dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

OECD: Avrupa’da kriz Ebola virüsü gibi yayılıyor


Alman gazetesi karikatürde Akropolis’e Türk Bayrağı çekti

YUNANİSTAN basınından sonra Alman medyası da “Yunanistan’ı Türkiye kurtaracak” esprileri yapmaya başladı. Frankfurter Allgemeine Gazetesi, Yunanistan’ın yardım istemesi ile ilgili ilginç bir karikatüre yer verdi. Son günlerde Alman halkının Yunanistan’a para yardımı yapılacak olmasını eleştirmesinden yola çıkılan “İyi haber, Yunanistan iflastan kurtuldu” başlıklı karikatürde, Yunanistan’ın sembolü “Akropolis”in üzerinde bir Türk bayrağı, önünde ise döner satan bir Türk görülüyor. Akropolis’in önünde sohbet eden bir Alman çift ise şunları söylüyor: “Türkler’in Yunanistan’ı kurtarması beni çok mutlu etti Gertrud. Bu sayede paramız cebimizde kaldı.”

Yangın yayılmadan AB müdahale etmeli

YUNANİSTAN’da başlayan ekonomik krizin diğer ülkelere de yansıyacağı endişesi, liderlerin de gündemindeki bir numaralı sorun haline geldi. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, sıkıntı günler geçiren Euro Bölgesi’ndaki diğer ülkelere dikkat çekerek, “AB, Avrupa’ya yayılmadan önce bu yangına müdahale etmeli” diye konuştu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ise, Euro Bölgesi’nin, Yunanistan’daki borç krizinin birlikteki diğer ülkelere yayılma riskini önlemek için bu ülkeye destek vermesi gerektiğini söyledi. Trichet, “Bu zamanda en fazla güçlü bir yön duygusuna ihtiyacımız var” diye konuştu. Yunanistan’a verilecek desteğin finansal risklerin Euro Bölgesi’nin tamamını etkilemesini önlemesi gerektiğine vurgu yaptı. Yunanistan’ın kamu kurumunda işçi sayısını azaltması, maaşlarda kesintiye gitmesi ve IMF-AB tarafından sağlanacak desteğin de birleştirilmesiyle 3 yıl için 120 milyar Euro gibi bir miktarın ortaya çıkacağı belirtilirken, yardımın bu hafta içinde açıklanması bekleniyor.

IMF: Reytingciler durumu zorlaştırıyor

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Khan, Yunanistan, Portekiz ve İspanya’nın kredi notlarının düşürülmesinin ardından, kredi derecelendirme kuruluşlarına çok fazla inanılmaması gerektiğini söyledi. Strauss-Kahn, “Bu kurumların açıklamalarına, faydalı olsa bile çok fazla inanılmamalı” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, “AB, kendi çalışmalarıyla, kredi derecelendirme kuruluşlarının çalışmalarına karşı çıkmak zorunda. Avrupa’nın refahını bu kuruluşlara bağlı hale getirmemeliyiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!