Oda başkanları ‘başkadı’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Oda başkanları ‘başkadı’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sanayi Bakanı Yalım Erez, TOBB, TESK ile TZOB'a ‘‘ombudsmanlık’’ (bağımsız gözetmen) yetkisi verdi. Ombudsmanlığı, Osmanlı'daki ‘‘başkadılık’’ müessesesine benzeten Erez, üç örgütün başkanını da ‘‘başombudsman’’ ilan etti.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı hizmetlerinin gözetlenmesi, azami şeffaflığı oluşturarak, bakanlık kararları ile uygulamalarına bağlı olası hataların önlenmesi amacıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne (TZOB) ombudsmanlık (bağımsız gözetmen) yetkisi verildi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, ombudsmanlığı, Osmanlı dönemindeki ‘‘başkadı’’ müessesesine benzetti.

Söz konusu kuruluşlara ombudsmanlık yetkisi verilmesine ilişkin protokole, Yalım Erez, TOBB Başkanı Fuat Miras, TESK Başkanı Derviş Günday ile TZOB Başkanı Faruk Yücel imza koydular. Protokolle, bu üç kurumun başkanlarına ‘‘baş ombudsmanlık’’, kuruluşların il başkanları ise ombudsman yetkisi verildi. Erez, ombudsmanlık görevinin geçmişi hakkında bilgi verirken, ombudsmanlık görevinin nitelik olarak Türklere yabancı olmadığını söyledi. Osmanlıların idari sistemindeki ‘‘başkadı’’nın görevinin, meri hukukun tüm kamu görevlileri tarafından vatandaşların kendi aralarındaki ilişkileri ve devletle olan ilişkilerinde uygulanmasını sağlamak olduğunu belirten Erez, bunun da bir anlamda ombudsmanlık olduğunu kaydetti. Erez, böylece başkadının insanların haklarını adaletsizliğe ve kamu görevlilerinin güçlerini kötüye kullanmalarına karşı koruduğunu anlattı.

AHİLİK TEŞKİLATI

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel de, ombudsmanlık kurumunun başarıya ulaşmasının, atanan kişinin kişiliğiyle doğrudan ilgili olduğunu belirterek, ‘‘Ombudsman, gücünü yasadan, dayanmış olduğu yetkiden alır’’ dedi. Temizel, ombudsmanlık kurumunun Osmanlı'daki karşılığının gerçek anlamda ahilik teşkilatı olduğunu da ifade etti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!