Obama seçildi TÜSİAD’dan ’örnek alalım’ çağrısı geldi

Güncelleme Tarihi:

Obama seçildi TÜSİAD’dan ’örnek alalım’ çağrısı geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2008 00:00

TÜSİAD, Barack Hussein Obama’nın ABD Başkanı seçilmesini "demokrasinin gücü" olarak niteledi. TÜSİAD, "ABD’de sergilenen demokrasi kültürü Türkiye’ye örnek olmalı" açıklaması yaptı.

ABD’de Demokrat Parti adayı Barack Hussein Obama’nın seçimi kazanması, Türk iş dünyasında "ABD’de demokrasinin gücü" olarak yorumlandı. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), ABD’de bireysel ve kolektif özgürlüklerin kullanılması açısından dünyaya örnek olacak bir seçim süreci yaşandığına dikkat çekilerek, sergilenen demokrasi kültürünün Türkiye’ye örnek olması gerektiği bildirdi. Başkanlığını Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın yürüttüğü TÜSİAD, ABD’de yapılan Başkanlık seçimlerinin sonuçlanmasının ardından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ABD’nin temsili demokrasinin her zaman beşiği olduğu ve en güç ekonomik ve sosyal koşullarda bile en iyi demokrasi örneklerini sergilediği belirtildi.

Sağduyu ve olgunluk hakimdi

Obama’nın ABD Başkanı seçilmesinin, ABD toplumunda kök salan hoşgörü ve uzlaşma kültürünün de çok iyi bir örneği olduğuna işaret eden TÜSİAD’ın, açıklamasında şu görüşlere yer verildi: "ABD’nin 1929 kriz dönemini andıran mevcut ortamında, Amerikan halkı, sağduyusu ve siyasi olgunluğuyla, ülke sorunlarının derinlemesine tartışıldığı uzun bir kampanya sürecinden sonra, 44. ABD Başkanı olarak Barack Hussein Obama’yı seçti. ABD bu kampanya sırasında, bireysel ve kolektif özgürlüklerin kullanılması açısından şüphesiz her zaman olduğu gibi dünyaya örnek olacak bir seçim süreci yaşadı."

Hoşgörü ve uzlaşma örneği

TÜSİAD’ın açıklamasında, ABD’deki başkanlık seçiminin ABD toplumundaki hoşgörü ve uzlaşma kültürünün de çok iyi bir örneği olduğu vurgulanarak, şöyle denildi: "Beyaz bir anne ve siyah bir babanın oğlu olan Obama’nın ABD Başkanı seçilmesi, ABD toplumunda kök salan hoşgörü ve uzlaşma kültürünün de çok iyi bir örneği. Türkiye olarak, bu seçimlerden çıkarılacak ders, ülke sorunlarının çözümü için demokrasinin umudu beslediği kadar, umudun da demokrasiyi yaşattığıdır. Yeni ABD Başkanı’na başarılar dileriz."

Kararlarını rahat alabilecek

Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) Genel Başkanı Uğur Terzioğlu, "ABD’de Demokrat Parti adayı Barack Obama’nın seçimi kazanması, Türkiye için de çok iyi,dünya için de çok iyi. Arkasında kendine bağlı bir Senato ve Temsilciler Meclisi olan bir başkan, istediği kararları gayet rahatlıkla alabilecek" dedi. Terzioğlu, seçime katılımın yüksekliğine işaret ederek, "Bugüne kadar sandık başına gitmeyen seçmeni sandık başına getiren adayın kazandığı" yorumunu yaptı. Terzioğlu, her krizin arkasında bir seçim olduğunu, her yerde ekonomide yaşanan kaosların arkasından seçim geldiğini, seçimlerle iktidarların değiştiğini hatırlattı.

İlişkilerimiz değişmeyecek

ABD-Türkiye ilişkilerinin hiç bir şekilde değişmeyeceğini söyleyen Terzioğlu, "Tabii Obama’nın önünde büyük problemler var. İran, Irak, Suriye, İsrail, Afganistan var. Bunun dışında o türlü derdi olmayan, dimdik ayakta duran da bir Türkiye var. Türkiye’den onlar da çok şey ümit ediyor" dedi.

Dinçer: ABD en zor zamanlarında küllerinden doğabiliyor

TÜRK Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Haluk Dinçer, ABD’de Demokrat Parti adayı Barack Obama’nın seçimi kazanmasının, ABD’nin en zor günlerinde bile kendisini yenileyebilmesi, güçlü bir demokrasi olduğunun herkese ispatı için bir fırsat olduğunu söyledi. belirtti. Dinçer, "ABD gerçekten bir fırsatlar ülkesi... En zor zamanlarında dahi tekrardan küllerinden doğabiliyor. Bu da onun gücünü gösteriyor" dedi. ABD’deki başkanlık seçim sonuçlarında bir sürpriz olmadığını söyleyen Haluk Dinçer, şöyle konuştu: "Dünya tercihini Obama yönünde çoktan belirledi. Bugün ABD halkının da pozisyonu netleşti. ABD değişim yönünde oy kullandı, ’önce insan’ dedi. Seçimlere yüksek bir katılım oldu. Bu da ABD açısından sevindirici. Demokrasi gücü açısından. Dr. Martin Luther King’in 45 yıllık rüyası da gerçekleşmiş oluyor."

ABD, global mali krizi şimdi daha rahat aşabilir

TÜRK Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Haluk Dinçer, seçim sonuçlarının ABD’nin imajına çok ciddi katkıda bulunacağına inandığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Son 8 yılda ABD’de yönetimin oldukça hatalı politikalarından dolayı hem Türkiye’de hem de dünyada çok olumsuz bir imaj oluştu. ABD’nin ’gözünü para bürümüş, kavgacı’ imajının değişeceğine inanıyorum. Bu açıdan seçim sonucunu olumlu görüyorum. ABD ile bölgenin süper gücü Türkiye’nin bu bölgede işbirliğinin gelişeceğine inanıyorum. Dünyada global mali kriz devam ediyor. Başkan Obama’nın, piyasaların güven veren lider ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacağını ve global mali krizin Obama ile daha rahat aşılabileceğini düşünüyorum. Dünya borsalarının hem dünkü hem de bugünkü performansı bunu destekler nitelikte."

Kıbrıs ve Ermenistan için ABD’den destek görüyoruz

TAİK Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye olarak, gerek Kıbrıs sorununun çözümünde gerek Ermenistan’la olan ilişkilerin gelişmesinde gerekse Ermeni diasporası ile sorunların giderilmesinde ABD’den destek beklediklerini ve bu desteği de son dönemde ABD’den gördüklerini söyledi. Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’nin Kıbrıs’taki pozisyonu son derece güçlü ve doğru adımları atıyor. Türkiye, Annan Planı’nı destekleyerek siyasi açıdan cesur adımları attı. Artık top hem Avrupa ülkelerinde hem ABD’de bu sorunun barışçıl bir şekilde çözümü yönünde. Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’la olan görüşmelerin olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum. Ermenistan ile de cesur adımlar atılarak diplomatik ilişkilerin, en azından sembolik de olsa, bir futbol maçı bile olsa, başlatılması için önemli bir adım atıldı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!