Obama, ‘az yakıt’la ABD’liyi frenledi boşluğu Avrupa ve Asyalılar doldurdu

Güncelleme Tarihi:

Obama, ‘az yakıt’la ABD’liyi frenledi boşluğu Avrupa ve Asyalılar doldurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2011 00:00

ABD Başkanı Barack Obama, 104’üncüsü düzenlenen Los Angeles Otomobil Fuarı’na damgasını vurdu. Obama’nın düşük yakıt tüketim hedefi Amerikan markalarında yeni model sayısını düşürürken, boşluğu Avrupalı ve Asyalı otomotiv devleri doldurdu.

Haberin Devamı

İLK kez 1907 yılında düzenlenen ve bu yıl 104’üncü yaşını kutlayan Los Angeles Otomobil Fuarı, otomotivin anavatanı olan Amerika’nın en önemli fuarlarından biri olarak gösteriliyor. 23 Ocak 1907 tarihinde ilk kez açıldığında dahi 250 bin kişi tarafından ziyaret edilen fuar, 16-17 Kasım’da basın günüyle kapılarını açtı. Detroit’le birlikte ABD’nin en büyük iki fuarından biri olan Los Angeles’ta, Amerikan markaların gövde gösterisi beklenirken, en büyük dikkati Avrupalı ve Asyalı markalar çekti.

Hedef tüketimi düşürmek
20’si dünya prömiyeri olmak üzere 50 yeni modelin ve 1000’e yakın aracın tanıtıldığı fuarda, yeni modellerin çoğu daha görkemli ve canlı standlar oluşturan Avrupalı ve Asyalı markalardan geldi. Amerikalı markaların ise yakıt tüketimini ciddi şekilde düşürmek isteyen ‘Obama’ şoku yaşadığı net olarak ortaya çıktı. Obama yönetimi, halen 100 kilometrede 8.5 litre civarında olan ortalama yakıt tüketimi değerini 2016’da 6.7 litreye, 2020 gibi ise 4.3 litreye düşürmek için çalışıyor. Amerika gibi devasa araçların yer aldığı bir pazarda bu tüketim değerlerine ulaşmanın çok zor olduğunu ve büyük yatırım gerektirdiğini düşünen markalar, ne yapacaklarını bilemedikleri için beklemeye geçmiş bulunuyor.

Haberin Devamı

Toyota’dan yatırım şovu
Obama’nın araçlarda düşük yakıt tüketim hedefi Amerikan markalarında belirsizlik yaratırken, boşluğu yakıt tüketimi düşük modellere sahip Avrupalı ve Asyalı otomotiv devleri doldurmaya başladı. Los Angeles Fuarı’nda yeni model yerine ‘Toyota artık Amerikalı’ mesajını veren Japon üretici, Amerika genelinde 14 fabrika için bugüne kadar 34 milyar dolar yatırım yaptığını ve 200 binin üstünde Amerikalıya istihdam sağladığını gözler önüne serdi. Fuarda Kuzey Mississippi’de kurduğu yeni fabrikasının açılışını yapan Toyota, bu fabrikada Corolla üretimine başladı.

ABD’nin Avrupa kozu
Volkswagen Grubu da fuarda dev ekranlarda Amerika’daki yatırımlarını gözler önüne serdi. VW’de düşük yakıt tüketimine sahip modellerini sırayla bu dev pazarda piyasaya sunmaya başladı.  Hyundai, Kia ve Honda da Amerika’da üretimlerini artırarak, yakıt tüketimi konusunda yetersiz olan Amerikalı markalara karşı hareketa geçti. Amerikalı firmalar da çözümü Avrupa bazlı modellerde aramaya başladı. Ford, ‘One Ford’ stratejisiyle tüm Avrupalı modelleri sırasıyla Amerika’da piyasaya sunuyor.

Haberin Devamı

Hollywood’da vitrine çıkan yeni modeller

LA oto fuarında dünya tanıtımı yapılan yeni modeller arasında, Honda CR-V, Honda Fit EV, Hyundai Azera, Infiniti JX Crossover, Infiniti IPL G Convertible, Subaru BRZ, Mercedes ML63 AMG, Porsche Panamera GTS, Volkswagen CC, Cadillac XTS, Chevrolet Spark, Chevrolet Camaro Convertible, Ford Escape, Lincoln MKS ve MKT yer alıyor. Bu modellerin dışında ilk kez ABD’de sahneye çıkan modellerde de şine Avrupalı veAsyalı markalar önde yer alıyor.

Amerika’da üretilen en küçük araç oldu

CHEVROLET, Amerika’da üretip satışa sunacağı küçük modeli Spark’ı LA fuarında tanıttı. 1.2 litre 85 beygirlik araç, Amerika’da üretilen en küçük araç ünvanını alacak. Chevrolet, Camaro’nun 580 beygir gücündeki yeni ZL1 versiyonunu da tanıttı.

Haberin Devamı

Honda’dan Escape’ye karşı ABD’li CR-V

JAPON üreticinin  SUV modeli CR-V, 4 yıl sonra yenilenerek  fuarda boy gösterdi. Honda’nın Amerika’da ürettiği araç, tamamen yeni ve daha sportif ön ve arka çizgilere sahip. Aracın, Ford Escape’yle (Kuga) ABD pazarında rekabet etmesi bekleniyor.

Los Angeles’taki tek Türk Connect oldu

LOS Angeles Fuarı’nda, Gölcük’te üretilen Ford Transit Connect’te sergilendi. 2 yıl önce  Gölcük’ten ABD’ye ihraç edilen ilk Türk malı araç olan Connect, Ford standının baş köşesinde dünya tanıtımı yapılan yeni Escape’nin (Kuga) yanında sergilendi. New York’ta taksi olarak da kullanılmaya başlanan Connect’in Kaliforniya’da da kullanılması için çalışmalar sürüyor.  Connect 24 bin dolarlık fiyatıyla da dikkat çekti.

Haberin Devamı

Yeni Kuga ABD’ye Escape olarak girdi

ABD’li  Ford, “One Ford/Tek Ford” stratejisiyle Transit Connect, Focus, Fiesta ve C-Max’in ardından yeni Kuga’yı Escape ismiyle ülkede piyasaya sunuyor.  Daha önceden bilindiği için  Escupe tercih edildi. İlk nesil Kuga’da Detroit’e transfer olan Türk tasarımcı Murat Güler tasarlamıştı. Güler, yeni Mondeo ve ocak ayında Detroit’te dünya tanıtımı yapılacak yeni Mondeo’nun ardından Lincol modellerinin tasarımını yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!