O ülke 6. kez...

Güncelleme Tarihi:

O ülke 6. kez...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2017 09:42

Durdurulamayan enflasyon faiz artışı getirdi Meksika Merkez Bankası, beklenmedik şekilde faiz oranlarını yükseltti.

Haberin Devamı

Meksika’da enflasyon oranının, hedeflenen seviyenin neredeyse iki katına ulaşmasının ardından Merkez Bankası (Banco de Mexico), üst üste altıncı kez faiz artışına gitti.

Agustin Carstens'in yönetimindeki Banka, gösterge faizini çeyrek puan artırarak 6,75’e çekti. Bloomberg anketine katılan 32 analistten 19’u Banka’nın bir değişiklik yapmayacağını öngörüyordu. Karar sonrası Meksika pesosu dolar karşısında yüzde 2’den fazla kaybını sildi.

Banka’dan yapılan açıklamada ülkenin ABD karşısındaki parasal duruşu konusunda dikkatli davranılacağı ve yüzde 3’lük enflasyon hedefinin tutturulması için gereken önlemlerin alınacağı söylendi. Ülkede yasa koyucuların maksimum enflasyon hedefi yüzde 4 olmasına rağmen, mevcut oran yüzde 5,8’in üzerine çıkmış durumda.

Haberin Devamı

Açıklamada büyüme eğiliminin aşağı yönlü olmasına karşın dış risklerin azaldığının gözlemlendiği belirtildi. “Borçlanma maliyetlerinde artışla, Merkez Bankası’nın orta ve uzun vadedeki enflasyon beklentilerinin sabitlenmesi hedefleniyor” ifadesinin yer aldığı açıklamada “Enflasyon riski bazı bozulmalara neden olurken, pesonun Meksika-ABD ilişkileri nedeniyle bir miktar daha zayıflaması yönündeki hassasiyet devam ediyor” denildi.

Capital Economics Gelişen Piyasalar Müdürü Neil Shearing, Bloomberg’le paylaştığı notunda “Banxico, daha yapılacak çok işi olduğunu düşünüyor gibi” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!