O ilin ihracatını mermer ayakta tutuyor

Güncelleme Tarihi:

O ilin ihracatını mermer ayakta tutuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2015 12:36

Afyonkarahisar'da yılın 9 ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 düştü. Kentin en önemli ihraç ürünlerinden mermerde dış satım geçen yılki seviyede gerçekleşirken, yumurta ihracatı yüzde 30 geriledi.

Haberin Devamı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Dış Ticaret Uzmanı Hüsnü Selim Şenbabaoğlu, yaptığı açıklamada, kentte bu yılın 9 ayında ihracatın geçen seneye göre yüzde 16 düştüğünü söyledi.

Şu an itibarıyla toplam 228 milyon 145 bin dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Şenbabaoğlu, en önemli ihracat ürünlerinin mermer, yumurta, demir ve demir dışı metaller, konveyör band, haşhaş, dondurulmuş tavuk ve piliç, makine ve aksamları sektörleri olduğunu ifade etti.

"Dünyanın en ünlü mermer üretim merkezlerinden biri Afyonkarahisar'dır" diyen Şenbabaoğlu, şunları kaydetti.
"Dünya mermer ve doğal taş üretiminin yüzde 92'sini 10 ülke gerçekleştirmekte olup, Türkiye yüzde 11 üretim ile Çin ve Hindistan'dan sonra 3. sıradadır. Ayrıca Ekonomi Bakanlığının doğal taş raporuna göre 15 milyar metreküp olduğu tahmin edilen dünya mermer rezervlerinin 5 milyar 161 milyon metreküpü, yaklaşık yüzde 33'ü Türkiye'de bulunmaktadır. Ülkemizdeki ikinci en fazla mermer ocağı ise ilimizde bulunmaktadır."

Haberin Devamı

Yumurta ihracatında yüzde 30 düşüş
Şenbabaoğlu, mermer ihracatının yıldan yıla artış gösterdiğini dile getirerek, 2014 yılında yaklaşık 80 ülkeye mermer ihracatı gerçekleştirilirken, bu ihracat tutarının 181 milyon dolar civarında olduğunu aktardı.

Bu yılın 9 ayında ise mermer ihracatının 140 milyon dolar civarında olduğunu vurgulayan Şenbabaoğlu, geçen seneki rakamla hemen hemen aynı miktara ulaşıldığına işaret etti.

Şenbabaoğlu, Afyonkarahisar'ın ihracattaki diğer önemli kaleminin ise yumurta olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
"Yumurta üretiminde ilimiz Türkiye birincisidir. Afyonkarahisar 2014 yılında 114 milyon dolarlık yumurta ihracatıyla Ege Bölgesi'ndeki yumurta ihracatının yüzde 57'sine tek başına imza atarak, yumurta ihracatının başkenti unvanını pekiştirmiştir fakat 2015 yılında ihracat düşüşünden etkilenen en önemli sektörlerden birisi yumurta olmuştur. Yüzde 30 oranında düşüş yaşayan yumurta ihracatının 9 aylık ihracat değeri 63 milyon 650 bin dolardır."

ABD'ye ihracat arttı
Şenbabaoğlu, bu yılın 9 ayında en çok ihracatın Irak, ABD, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti ve Avustralya'ya yapıldığını, toplamda ise 123 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD'ye artan ihracatın Çin Halk Cumhuriyeti ve Irak'a düştüğüne dikkati çeken Şenbababaoğlu, "2014 yılında Türkiye'de 7 il dış ticaret fazlalığı vermiştir. Bunlardan birisi de Afyonkarahisar'dır. 1 dolarlık ithalatımıza karşılık ihraç kayıtlı satışlarımız da dahil 6,9 dolar ihracat gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!