O fonun kurucusu Türk bankacı çıktı!

Güncelleme Tarihi:

O fonun kurucusu Türk bankacı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2017 16:42

Türkiye'nin liman devi Global Yatırım Holding'in yüzde 34 hissesini satın alan Jersey Adası merkezli varlık yönetim şirketi F.A.B. Partners'ı ünlü bir Türk bankacının kurduğu ortaya çıktı. Fonun destekçileri ise Katar Kraliyet ailesi ve Japon Softbank.

Haberin Devamı

Dünya finans piyasaları tarafından yakından tanınan ve geçtiğimiz yıl Goldman Sachs'tan yönetici ortak pozisyonu ile emekli olan Dalınç Arıburnu'nun kurduğu firma aralarında Katar Kraliyet ailesi ve Japon Softbank’ın da olduğu büyük küresel stratejik yatırımcılar tarafından destekleniyor.

Habertürk.com.’den Eren Güler’in haberine göre, Global Yatırım Holding, dün yaptığı açıklama ile sermayesini bedelli 100 milyon lira nominal tutarda artırma ve yurtdışında yerleşik F.A.B. Partners LP'ye 245 milyon liraya satma kararı aldığını duyurmuştu.

TÜRK BANKACI KURDU

Jersey adalı merkezli bir valık yönetim şirketi olarak gözüken şirketin kurucularından birisi ise ünlü bir Türk bankacı.

Kariyerine 1993’te ABD’li Bankers Trust’ta başlayan ve Deutsce Bank'ın bu kurumu 1999'da satın almasıyla Deutsche Bank'ta devam eden Arıburnu, 2009 yılında ise finans devi Goldman Sachs'a yönetici olarak transfer olmuştu. Arıburnu'nun o dönem trandsferi özellikle finans çevrelerinde büyük yankı uyandırmış ve Financial Times, Bloomberg, Businessweek gibi medya organlarında haber olmuştu.

Haberin Devamı

Arıburnu, goldman Sachs'taki 7 yıllık kariyerinin ardından geçen yıl ayrılma kararı aldı ve kurumla ilişiğini kesti. Arıburnu hemen ardından eski iş arkadaşları ile birlikte FAB'yi kurdu. Ağustos 2016 tarihinde Katar Kraliyet ailesinin desteğini arkasına alan FAB, yaklaşık 14 milyar dolarlık bir fonu yöneten New York merkezli ABD’li varlık yönetim şirketi CIFC’yi bünyesine kattı. Ekim 2016’da da tarihte toplanan en büyük fon olan 100 milyar dolarlık Softbank Vizyon Fonu için danışmanlık yaptığını duyurdu.

FAB, Softbank'ın 70.1 milyar dolarlık varlığı yöneten Fortress'i satın almasına da aracılık etti.

FAB, uzun vadeli finans, teknoloji, konaklama, altyapı ve ticari eşya endüstrisi yatırımlarına odaklanıyor.

TOPLAM 6 LİMAN İŞLETİYOR

1990 yılında kurulan Global Yatırım Holding, özellikle limancılık alanında son dönemde yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Şirketin bünyesinde bünyesinde Ege Ports (Kuşadası), Port Akdeniz (Antalya Limanı), Bodrum Yolcu Limanı, Barselona Limanı, Port of Adria (Bar Limanı) ve Lizbon Yolcu Terminali bulunuyor.

Haberin Devamı

Holding, kruvaziyer ve ticari liman işletme faaliyetleri, sıkıştırılmış doğal gaz satışı ve dağıtımı, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji üretimi, madencilik ve büyük ölçekli enerji üretimi, ticari gayrimenkul projelerinin geliştirilmesi ve işletmesi, aracılık, danışmanlık ve varlık yönetimi gibi bankacılık dışı finansal hizmetler gibi iş kollarında faaliyet yürütüyor.

BAKMADAN GEÇME!