NYT: Türkiye’nin riskli bahsi yenilgiyi zafere dönüştürdü

Güncelleme Tarihi:

NYT: Türkiye’nin riskli bahsi yenilgiyi zafere dönüştürdü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2009 00:00

New York Times tarafından yayımlanan bir analizde Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmeleri askıya almasından sonra ekonomideki bazı olumlu göstergelere dikkat çekilerek, “Türkiye, görünüşteki yenilgiyi geçici bir zafere dönüştürdü” denildi.

Türkiye’nin küresel kriz ortasında bir destek planından yoksun kalmakla birlikte “hem bir ekonomik felaketi, hem de IMF kredileri ile birlikte gelen kısıtlamaları bertaraf etmeyi başardığı” belirtilen analizde yine “Ekonomi, kırılgan olmayı sürdürüyor” yorumunu yapıldı.

Kısıtlamaları bertaraf etti

New York Times tarafından “Türkiye’nin riskli bahisi” başlığı ile yayımlanan analizde, Türkiye’nin IMF ile yaptığı görüşmelere işaret edilerek, “Bu yılın başlarında IMF ile müzakerelere sıkı pazarlıkçı bir yaklaşım, ülkeyi küresel kriz ortasında bir destek planından yoksun bırakmıştı. Türkiye, bir ekonomik felaketi ve IMF kredileri ile birlikte gelen kısıtlamaları bertaraf etmeyi başardı. Ancak ekonomisi, kırılgan olmayı sürdürüyor” değerlendirmesinde bulunuldu.

Her şeyi kaybetme tehlikesi

Türkiye şubat ayında IMF ile görüşmelerden çekildiğinde iktisatçıların, “Hükümetin, yatırımcılar arasındaki kredibilitesini riske atarak her şeyi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu” uyarısını yaptıkları kaydedilen analizde, “Uzmanlar daha da yanılamazdı. Müzakereler askıya alınmasından bu yana İMKB endeksinin yüzde 79 yükseldi. Türk devlet tahvilleri getirileri rekor düşük düzeylerine indi ve yüzde 5.4 enflasyon oranı, Merkez Bankası’nın yıl sonu hedefinin altında” denildi.

Dikkatli hareket edilmeli

Merkez Bankası’nın ölçülü faiz indirimlerinin, bir toparlama olmadığı sürece devam edeceğinin işaretini verdiğine de dikkat çekilen New York Times’ın analizde, buna rağmen açığın bu yıl GSYH’nın yüzde 5’ini bulacağını, böylece kötüleşen kamu finansmanının, faiz oranlarındaki düşüşünü sınırlayacağı belirtildi. Gazetenin analizinde, “Otoriteler, IMF kredisi ile veya kredi olmadan, dikkatle hareket etmeli” uyarısı da yapıldı.

Erdoğan iki kez düşünmeli

NEW York Times’ın analizinde, GSYH’da bu yıl yüzde 2 büyüme beklentisine de dile getirilerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin IMF olmadan da idare edebileceğini söylediği anımsatıldı. Erdoğan’ın iki defa düşünmesi gerektiğinun savunulan analizde, “Türkiye’nin başarısı, daha çok hükümetin kontrolü dışındaki faktörlerin sonucudur. Hisse ve tahvil getirileri, riskli varlıklar konusundaki küresel düzeltmeden yararlandı. Enflasyonun adeta yarı yarıya inmesi de önemli ölçüde petrol fiyatlardaki düşüş ve gerileyen iç tüketimden kaynaklanıyor. Sanayi üretimi, Haziran ayında ardı ardına 11 ay düştü. İşsizlik oranı da yüzde 15’de seyrediyor” değerlendirmesinde bulunuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!