Nusaybin’e 31 milyon lira yatıracak ‘ortak sınır kapısı’ modeli gelecek

Güncelleme Tarihi:

Nusaybin’e 31 milyon lira yatıracak ‘ortak sınır kapısı’ modeli gelecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2011 00:00

Sınır kapılarının modernizasyonu yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraki Gümrük ve Turizm İşletmeleri (GTİ), Suriye sınırındaki Nusaybin Sınır Kapısı’nın temelini attı.

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Nusaybin Sınır Kapısı 31 milyon TL’ye yapılacak ve Irak’a geçişte alternatif olacak” dedi.
Ortak sınır kapısı
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin’in katıldığı törende son çalışmaları değerlendiren Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Yeni sınır kapısıyla Türkiye ilk defa ortak sınır kapısı modeline geçecek. TOBB, aynı zamanda karşı taraftaki Kamışlı Sınır Kapısı’nı da inşa edecek. Yeni sınırı kapısı gelecek yıl devreye girdiğinde Nusaybin merkezindeki sınır kapıları kapanarak, şehrin dışındaki yeni kapılar üzerinden iki taraf aradında geçişler yapılacak.”
3 yılda 2’ye katladı
Yeni sınır kapısının Irak’a geçişlerde önemli bir alternatif olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri verdi: “Habur üzerindeki yük hafifleyecek. Bu da hem nakliyeciler hem de ihracatçılar açısından büyük avantaj olacak. Suriye ile artan ekonomik işbirliği ve vizelerin kaldırılmasının ardından ticaret hızla büyüdü. Ticaret hacmimiz son 3 yılda 2 katına, araç giriş çıkşlarıysa üç katına çıktı. Bu artışı mevcut kapıların karşılaması mümkün değil. Nusaybin iki ülke arasında modernizasyonu sağlanan ikini kapı olacak. İlk defa bu sınır kapısında ülkelerimizin gümrükleri arasında veri akışı sağlanacak, böylelikle işlemler daha hızlı yapılacak.”
Yeni geçiş imkanı
Suriye sınırında yapılacak yeni sınır kapısı sayesinde Irak’a yeni bir geçiş imkan doğacağını anlatan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “Nusaybin’den Suriye’ye giren bir kamyon, 70 kilometre sonra Irak-Suriye sınırındaki Al Rabia Kapısı’ndan geçebilecek. Sınır kapılarında güvenlik, özgürlük, kültürel ilişkilerin yanı sıra ticaret erbabı işlerine külfet gelmemesini gözetiyoruz. Gürcistan, Azerbaycan ve İran’la da ortak sınır kapısı modeline geçmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kapasite 16 binden 500 bin araca çıkacak

GELECEK yıl devereye girecek yeni Nusaybin Sınır Kapısı’nın 31 milyon liraya mal olacağını açıklayarak, “Böylelikle yıllık 16 bin araç ve 200 bin yolcuya hizmet verilirken, modernizasyon sonrası kapasite 500 bin araç ve 2.5 milyon yolcuya çıkacak. Ortadoğu ülkelerinin yıllık ithalat hacmi 600 milyar dolar. Bu hacim içinde bizim payımız sadece yüzde 3.5, yani 3.5 milyar dolar. Daha kolay ulaşımla bu payı artıracağız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!