Not indirimi EFSF'nin kapasitesini etkilemeyecek

Güncelleme Tarihi:

Not indirimi EFSFnin kapasitesini etkilemeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2012 12:44

Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) Başkanı Klaus Regling, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) fonun kredi notunu düşürmesinin EFSF'nin kredi kapasitesini etkilemeyeceğini söyledi.

Regling, yaptığı açıklamada, “Sadece bir kredi kuruluşunun EFSF'nin kredi notunu 'AA 'ya indirmesi Fon'un 440 milyar euroluk kredi kapasitesini azaltmayacak. EFSF, İrlanda ve Portekiz'in yanı sıra Yunanistan için ikinci kurtarma paketine fon sağlamak için yeterli paraya sahip” dedi.

EFSF Başkanı Regling, “EFSF'nin, 500 milyar eurouk Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) Temmuz 2012'de kullanıma hazır hale gelinceye kadar mevcut ve gelecekteki düzeltme programlarıyla ilgili taahhütlerini yerine getirecek yeterli araçları bulunduğunu” ifade etti.

Euro bölgesi'nin daimi kurtarma fonu ESM, EFSF'nin aksine ödenmiş sermayeye sahip olması ve banka gibi işlevi bulunmasından ötürü kredi notu indirimine maruz kalmada daha az kırılgan olarak görülüyor.

Fransa Bütçe Bakanı Valerie Pecresse de EFSF'nin başarılı olmak için gerekli fonları olduğunu belirtti. 

Euro Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, EFSF'nin, “Euro bölgesi üyelerinin koşulsuz ve vazgeçilemez garantilerince desteklenmeye devam edileceğini” kaydetti.

Geçen yıl Aralık ayında euro bölgesinde “AAA” kredi notuna sahip herhangi bir ülkenin kredi notunu düşürmesi ile aynı doğrultuda EFSF'nin kredi notunu indireceği uyarısında bulunan S&P, dün EFSF'nin “AAA” olan kredi notunu bir kademe düşürerek “AA “ya indirmişti.

Diğer iki kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ve Fitch'in EFSF ile ilgili kredi notu hala “AAA” seviyesinde bulunuyor.

S&P geçen hafta cuma günü aralarında Fransa, Avusturya ve İtalya'nın da bulunduğu euro bölgesine üye 9 ülkenin kredi notlarını düşürmüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!