Nobel Ekonomi Ödülü'nü iki iktisatçı paylaştı

Güncelleme Tarihi:

Nobel Ekonomi Ödülünü iki iktisatçı paylaştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2005 15:20

Nobel Ekonomi Ödülü, İsrail ve ABD çifte vatandaşı Robert J. Aumann ile ABD vatandaşı Thomas C. Schelling'e verildi. Aumann ile Schelling'in, ekonomik işbirliği ve çatışma konularına oyun kuramı kapsamında getirdikleri açıklamadan ötürü ödüle layık görüldü.

Haberin Devamı

 İsveç Bilimler Akademisi'nden yapılan açıklamada, Aumann ile Schelling'in çalışmalarının, fiyat savaşları ve ticaret savaşları gibi ekonomik çatışmaların ve bazı toplulukların ortak kaynakları işletmede başka topluluklardan neden daha başarılı olduğunun anlaşılmasına katkı sağladığı kaydedildi.

Açıklamada, iki iktisatçının bulgularının, güvenlik ve silahsızlanma politikalarının belirlenmesi, pazarda fiyat oluşumunun kestirilmesi, ekonomik ve politik müzakerelerin yürütülme biçimlerinin belirlenmesi gibi konularda pratik uygulama alanı bulduğu ifade edildi.

Akademinin 10 milyon kronluk (1.30 milyon dolar) prestijli ödülünü paylaşanlardan 75 yaşındaki Aumann, Almanya doğumlu olmakla birlikte ABD ve İsrail çifte vatandaşı. Halen Kudüs'teki İbrani Üniversitesi'nde ders veren Aumann, gerçek olayların kuram üzerindeki etkileriyle ilgileniyor.

Ödülün diğer ortağı 84 yaşındaki Schelling ise ABD'de Maryland Üniversitesi öğretim kadrosunda yer alıyor. Aynı zamanda Harvard Üniversitesi'nde de ömür boyu profesörlük payesine sahip olan Schelling, küresel güvenlik ve silahlanma yarışını ekonomik açıdan ele alan çalışmalarıyla tanınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!