Niyet Mektubu Sezer’i Bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Niyet Mektubu Sezer’i Bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2002 02:19

Yeni Stand-by Programı'na temel oluşturmak üzere IMF'ye verilecek Niyet Mektubu'nun, bankacılık yasasının yürürlüğe girmesini beklediği kesinleşti. Niyet Mektubu açısından, bu yasanın ‘prior action’ (ön koşul) niteliği taşıdığı öğrenildi.

Taslağı büyük ölçüde hazır olan Niyet Mektubu'nun, ‘birkaç önemli adımı’ beklemesi nedeniyle, esprili bir biçimde ‘yarısının Ankara’da, yarısının ise Washington'da olduğu' ifade ediliyor. Başta bankacılık yasası olmak üzere, yabancı sermayenin teşvikine yönelik Eylem Planı gibi adımların net takvimlere bağlanması gerekiyor. Mektupta yer alacak kritik taahhütlerin niteliklerine göre; bazılarının, belli bir tarihe kadar tamamlanması, bazılarına başlanması, bazılarında ise mesafe alınmış olması gerekiyor. O nedenle, yeni stand-by için verilecek Niyet Mektubu'nda bazı ifadeler ‘sonradan rötuşlanmak üzere’ boş bırakıldı.

Üst düzey bir kaynak, Cumhurbaşkanı Sezer'in bankacılık yasasına dönük tutumununn önemini şöyle değerlendirdi:

‘‘Bu yasanın onaylanmama ihtimali, veto sonucu, Cumhurbaşkanı ile Hükümet ve Meclis arasındaki ilişkilerde doğabilecek aksaklık izlenimi açısından önemli. Yasanın içerik itibariyle onaylanmamasının önemi biraz daha ikinci planda. Cumhurbaşkanlığı makamı ile Hükümet-parlamento arasındaki uyumsuzluk anlamına gelecek bir izlenim, IMF ve diğer uluuslararıs finans çevreleriyle ilişkiler açısından bir dalgalanma yaratabilir.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!