Niyet mektubu masaya yatırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Niyet mektubu masaya yatırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2001 11:04

Türkiye`deki IMF heyeti ile yeni ekonomik programın ``Niyet Mektubu Taslağı`` üzerindeki görüşmeler başladı. Görüşmelerde öncelikle yapılacak eylemlerin takvimi üzerinde de çalışılıyor.

İcra Direktörü Willy Kiekens`in de katılımıyla başlatılan Niyet Mektubu taslağının en önemli kısmını, ``Öncelikle Yapılacak Eylemler`` (Prior Actions) takvimi oluşturuyor.

IMF ile yapılan her yeni düzenlemede yer alması gereken Öncelikle Yapılacak Eylemler takvimi üzerindeki çalışmaların ise devam ettiği öğrenildi.

Öncelikle Yapılacak Eylemler, IMF`den alınacak kredi dilimlerinin erken alınabilmesi açısından önem taşıyor.

14 MİLYAR DOLAR

11. Gözden geçirmenin ayrıca yapılmaması ve mevcut görüşmeler çerçevesinde sonuca gidilecek olması nedeniyle, Türkiye, toplam yaklaşık 14 milyar dolarlık mali yardımı, 2004 yılına kadar dilimler halinde alacak.

Öncelikle Yapılacak Eylemler`in gerçekleştirilmesi durumunda, bu yardım miktarının önemli bir kısmının, 2002 yılı içinde alınabileceği kaydediliyor. Yetkililer, Türkiye`nin gelecek yıl IMF`den en az 10 milyar dolarlık kredi alacağını vurguladılar.

Öncelikle Yapılacak Eylemler arasında, yatırım ortamının düzenlenmesinden, kamudaki etkinliğini arttırmaya kadar tüm yapısal önlemlerin yer aldığı eylemler çerçevesinde, kamu bankalarının yeniden yapılandırılması gibi unsurlar yer alıyor. Kamu bankalarının ise gelecek yılın altıncı ayına kadar yapılandırılacağı belirtiliyor.

GÖRÜŞMELERİN OLASI SEYRİ

Öte yandan, IMF ile yapılan görüşmelerin önemli bir kısmının, bayramdan önce tamamlanacağı ifade edilirken, yeni bir üç yıllık anlaşma olmasına bağlı ayrıntıların çok olması nedeniyle, görüşmelerin tamamlanamaması halinde, çalışmaların Ocak ayı içinde İcra Direktörleri toplantısına kadar sürecek.

Söz konusu görüşmelerin ya IMF heyetinin Türkiye`ye yeniden gelmesiyle ya da karşılıklı telefon ve e-mail haberleşmesiyle gerçekleştirilebileceği kaydediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!