Niyet Mektubu, iç borç takasının mimarını yedi

Güncelleme Tarihi:

Niyet Mektubu, iç borç takasının mimarını yedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2001 02:21

IMF'ye verilecek yeni Niyet Mektubu'nda, iç ve dış borçların tek bir idare altında toplanmasını öngören madde yeralmayınca, Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan Gelberi istifa etti.

Hazine Müsteşarlığı bünyesinde yeni bir ‘Borç İdaresi’ kurulması tartışması, istifa getirdi. Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan Gelberi, Uluslararası Para Fonu'na verilecek yeni Niyet Mektubu'na iç ve dış borcun birlikte yürütülmesini öngören madde konmayınca görevinden istifa etti. İstifası ile birlikte 10 sayfalık bir rapor veren Gelberi, hükümetin bir süre önce iç borç stoğunu uzun vadeye yaymak için yaptığı takas işleminin de mimarıydı.

Gelberi, istifa dilekçesine ayrılma gerekçelerini içeren bir rapor ekledi. Üç yıldır bu görevi sürdüren ve Haziran'daki takas operasyonu, kamu bankaları sermayelerinin özel tertip tahvillerle rehabilitasyonuna ilişkin uygulamalarda yoğun mesaisi bulunan ve piyasalarda da iç borçlanma alanında yetkinliğiyle tanınan Gelberi, Hazine'deki iç ve dış borç birimlerinin birleştirilerek ‘‘bütün görevi borç yönetmek olan tek bir idarede' toplanması gerektiğini savunuyordu. Gelberi, bu tezine gerekçe olarak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi birkaç kez ertelenen Borçlanma Kanunu tasarısının getirdiği düzenlemeler mevcut yapının yetersiz kalacağını ifade ediyordu. Gelberi, yeni Borçlanma Kanunu'nun, Hazine'yi yepyeni ve farklı yetkiler vermesi nedeniyle, bu yetkileri tek çatı altında kullanacak yeni bir örgütlenme modelini savunuyordu. Ancak Hazine'nin dış borçlanmaya ilişkin birimleri, Gelberi ile aynı görüşü paylaşmıyordu. Borçlanma konusunda yaşanan sorunların nedenlerini, ‘iç ve dış borçlanma birimlerinin ayrı örgütlenmesinden kaynaklanmadığını' savunan dış borçlanma yetkilileri, ‘‘Eğer borçlanmada bir sorun varsa, bunun nedeni, borç yönetiminin tek bir idare altında yapılmaması değil’’ görüşünü savunuyor.

Borçlanma alanında yeniden yapılanma konusu, stand-by için verilecek Niyet Mektubu'na da yansıyacak. Gelberi'nin, önerilerinin kabul edilmemesi nedeniyle, mektupta bu konuda yer alacak ifadenin belirsizliğine de tepki gösterdiği ifade ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!