Nissan'dan Türkiye'ye müjde

Güncelleme Tarihi:

Nissandan Türkiyeye müjde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2013 08:36

Nissan'dan Türkiye'de yeni fabrika için kuvvetli bir sinyal geldi.

Haberin Devamı

İKİ hafta önce Türkiye’de mevcut otomotiv fabrikalarının rekor yatırım kararlarının ardından, son dönemdeki sessizliğine atıfta bulunarak ‘Nissan yatırımı askıda mı kaldı?’ başlığıyla bir haber yazmıştım.

2010 ve 2011 yıllarında Türkiye’de Nissan’ın büyümesi için üretim yapmasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden Renault-Nissan CEO’su Carlos Ghosn sessizliğini geçtiğimiz hafta Londra’da gerçekleşen yeni Qashqai tanıtımında bozmuş. Yoğun iş tempom nedeniyle benim katılamadığım lansmanda Türk gazeticiler Ghosn’u sıkıştırıp merak edilen soruyu sormuş. Ghosn, ayrıntılarını yarın Radikal gazetesinde bulabileceğiniz cevabında özetle orta veya uzun vadede mutlaka üretime geçmek istediklerini ve fabrika için Bursa civarının verimli olacağının üstünde durmuş. Aynı toplantıda, Nissan Başkan Yardımcısı Andy Palmer ise 2 yıldan önce Türkiye’de üretim öngörmediklerini, üretimin olması halinde B Sedan sınıfındaki eksiklerini Türkiye’de giderebileceklerinin altını çizmiş.

Haberin Devamı

Avrupa’da liderlik için CROSS yapacak

Öte yandan Nissan, 2007’den bu yana 1.5 milyon adeti Avrupa’da olmak üzere 2 milyon adet sattığı Qashqai modelini tamamen yeniledi. Nissan CEO’su Carlos Ghosn 18 ayda 5 yeni crossover aracı pazara çıkaracaklarını belirterek segmentte daha da güçleneceklerihi kaydetti. Yeni oluşturdukları ve Qashqai’nin üretildiği CMF (Common Module Family) platformunda yüzde 30 maliyet düşüşü sağladıklarını anlatan Ghosn bu platformda toplam 10 ülkede 11 Nissan ve 3 yeni Renault modelini ortak üreteceklerini vurguladı. CMF’nin 2’inci modelinin Nissan X-Trail olacağını aktaran Ghosn, ‘Qashqai +2’ modelinin yerini başka seçeneklerin alacağının sinyalini verdi. İngiltere Sunderland’de üretimin 2014’te 550 bin adete yaklaşacağını kaydeden Ghosn, 2016’da Avrupa’nın lider Japon markası olmayı hedeflediklerini ifade etti.

YENİ QASHQAI MARTTA

Markanın Avrupa’daki dizayn merkezinde yeniden tasarlanan Qashqai’nin yenisi ocakta Avrupa, mart sonunda ise Türkiye’de satışa çıkacak. İngiltere’de üst donanımlı fiyatının 27 bin sterlin olması beklenen araçta yeni motor ve şanzımanlar mevcut. Yeni 1.6 lt dci dizel motor 130 beygir güç ve 6 ileri X-Tronic otomatik şanzımanla ithal edilecek. Bu motorda 2 ve 4 çeker seçenekleri olacak. Ayrıca yeni 1.2 lt 115 beygirlik benzinli motor da 190 Nm tork üretiyor. 100 km’de 5.6 lt harcayan mu motorun yanı sıra 1.5 dci dizel de pazarda yerini alacak. Güvenlik donanımları artan araca trafik Levha Tanıyıcısı, Şerit İzleme Sistemi, Önden Çarpışma Önleyici, Sürücü Dikkat Desteği gibi sistemler eklendi. Nissan Türkiye Pazarlama Müdürü Mehmet Akın 2014’te yaklaşık 15 bin Qashqai satmayı planladıklarını belirterek segmentteki liderliği sürdürmeyi hedeflediklerini vurguladı. Aracın mevcut kasaya göre 49 mm uzadığını ve 20 mm genişlediğini söyleyen Akın bagaj kapasitesinini de 20 lt arttığına dikkat çekti. Yeni Nissan Connect internet sisteminin araca önemli iletişim artıları katacağını kaydeden Akın, fiyatın 2014 ilk çeyreğinde belirleneceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!