Nişasta bazlı şekerler pancar kadar sağlıklı

Güncelleme Tarihi:

Nişasta bazlı şekerler pancar kadar sağlıklı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2011 00:00

Sektörün temel hammaddelerinden nişasta bazlı şekerler (NBŞ) içinde yer alan glikoz ve fruktoz ile kanser arasında olmayan bir ilişkinin zoraki varmış gibi gösterilmeye çalışıldığını savunan Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, “NBŞ hakkında ortaya atılan ‘sağlıksız’ iddiaları ticari bir oyundur ve pancar şekeri ne kadar sağlıklı ise NBŞ’nin de en az o kadar sağlıklı” diye konuştu.

Pazar 3.5 milyar lira

Şekerli mamul sanayicileri olarak, 3.5 milyar liralık bir iç pazara ve 700 milyon dolarlık ihracat hacmine sahip olan şekerleme sektörünün, boş iddialarla bir kalemde karalanmasına asla müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Kopuz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Tüm dünyada hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan ticareti ve gıdada kullanımı serbest olan tamamen doğal bir ürün olan glikozun da içinde yer aldığı NBŞ kotasının düşürülmesi şeklinde ticari bir noktayı işaret eden ısmarlama görüşlerle kamuoyunun yanıltılmaya çalışılmasını, sektörümüz, halkımız ve bilim adına son derece üzüntüyle karşılıyoruz. İddialarda bahsi geçen ve kaynak gösterilen araştırmalar, doğrudan NŞB ile kanser arasındaki ilişkiyi değil, glisemik indeks (ve glisemik yük) ile kanser arasındaki ilişkiyi inceliyor. Kaldı ki kaynak gösterilen aynı araştırmalar, söylenenlerin tam aksine ‘NŞB ile kanser arasında bilimsel ilişki olmadığını’ ortaya koymaktadır. ”

Dünya standartlarında

İddialara referans olarak gösterilen kaynaklardan biri olan American Journal of Clinical Nutrition dergisinin, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve beslenme hakkında bugüne kadar birçok makale yayımladığını belirten Kopuz, şu bilgileri verdi: “Yüksek fruktozlu mısır şurubunun bahsedildiği üzere pankreas kanseri genel riskiyle ilişkili değil. ŞEMAD üyeleri, gıda güvenilirliği ve hijyen standartlarından hiçbir şekilde taviz vermedi, gıda güvenilirliği bakımından ulaştığımız nokta dünya standartlarında. ”

Hangi standartlarda üretim yapılıyor

ŞEMSİ Kopuz, sadece Türk mevzuatını takip etmediklerini vurgularken, gözettikleri uluslararası standartları şöyle sıraladı:
Codex Alimentarius
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA)
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!